Кои чуждестранни самолети могат да се конкурират с руския изтребител Су-35?

Конкуренцията на руския изтребител от поколение 4++ Су-35 от чуждестранни бойни самолети на международния пазар за въоръжение днес може да бъде съставена само от американските изтребители от пето поколение F-22 и F-35.

Това съобщиха за РИА „Новости“ от Федералната служба по военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) на Руската федерация в коментар относно публикации в медиите за превъзходството на руския самолет над F-22.

„Въпреки че руският изтребител Су-35 по квалификация се отнася към поколение 4++, по своите летателни и бойни характеристики този самолет много се доближава до изтребителите от пето поколение. Фактически преки конкуренти на руския изтребител могат да са само само американските изтребители F-35 и F-22“, каза прессекретарят на службата Валерия Решетникова в отговор на въпроса.F-35 и F-22

F-35 и F-22Leonid Faerberg /Transport Photo Images/Global Look Press

Тя добави, че ФСТВС на Русия „гледа на износа на тази машина с оптимизъм, тъй като тя привлича все по-голям интерес, въпреки усилващата се недобросъвестна конкуренция и известни опити за дискредитиране на нашата техника“.

Както написа по-рано англоезичното военно списание Military Watch, руският изтребител Су-35 превъзхожда американския самолет от пето поколение F-22 Raptor по своята многофункционалност, защото Су-35, освен широките си възможности за борба с въздушни цели, се сдоби със значително подобрени характеристики за нанасяне на удари по наземни и морски цели.

В публикацията си Military Watch отбелязва, че Су-35 е способен да носи до шест свръхзвукови ракети клас „въздух-повърхност“ Х-31, които могат да се използват за нанасяне на удари по наземни и надводни цели, както и вражески радари. Според изданието това въоръжение, в съчетание с възможностите на бордовото радиоелектронно оборудване, прави Су-35 ефективен срещу системите за противовъздушна отбрана (ПВО).Су-35С

Су-35СМинистерство на отбраната на Русия

Свръхманевреният изтребител Су-35 е предназначен за завоюване на въздушно превъзходство, както и въздушна поддръжка на войските и нанасяне на удари по наземни и морски цели. В руските Въоръжени сили постъпи модификация на самолета – Су-35С. Такива изтребители са използвани в хода на антитерористичните операции в Сирия.

Су-35 се търси на международния пазар – партида такива самолети бе закупена от Китай. Редица други държави обмислят закупуването му, включително Турция.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest