Общество

Кои блюда са най-скъпи в съветските ресторанти?

Съветските граждани могат да похапват гювечета с раци, есетра на шиш и авторски десерти, но това далеч не е най-скъпото в тогавашните ресторанти.

Въпреки наличието на голям брой достъпни места за обществено хранене, като заводски столови и младежки кафенета, в СССР се открояват елитните ресторанти, на чиито врати висят табелки с надпис „няма места“, а огромните опашки от желаещи да похапнат в тях се вият из цялата улица. Как обикновените хора са можели да попаднат в подобни заведения и какво са мoгли да си позволят там?

Входен билет колкото половин заплата

Ресторант

Ресторант „Метрополь“М. Анфингер/Sputnik

Ако погледнем менюто на съветските ресторанти, ще ни се стори, че са много по-евтини от днешните. Например през 1970-1980-те в „Астория“, едно от най-престижните заведения в Ленинград (Санкт Петербург) горещо месно ястие като шашлик или Бьоф Строганов струва рубла-две, а десерт и кафе излизат около 20-30 копейки.

Средната заплата в онези години е около 150 рубли.

В московските ресторанти, като „Прага“ на Арбат или „Арагви“ на Тверска, много хубава вечеря за двама излиза 10-15 рубли. Но това далеч не означава, че всеки има възможност да ги посети, тъй като да попаднеш на масата е много по-скъпо от самата вечеря. Докато денем е напълно възможно да поръчаш обяд за 2 рубли, без да чакаш, вечер на входа трябва да дадеш бакшиш на портиера. В обикновен ресторант неофициалната стойност на входа е от една до три рубли, а в хубав – 10, а в заведения от рода на „Прага“ посетителите дават до 50 рубли, за да влязат.

Високопоставени гости в „Седмото небе“

Ресторант

Ресторант „Седмото небе“Василий Егоров, Алексей Стужин/ТАСС

В Москва има и ресторант, където се влиза само с билет, и то за определен период от време. „Седмото небе“ на върха на Останкинската телевизионна кула в съветските години е най-високо разположеният ресторант в страната – на 330 м над земята. Освен това той се върти, като прави един оборот за 40 минути. Залите му могат да поберат едновременно не повече от 80 души, затова достъпът там е с билет. Най-евтиният е 7 рубли на човек. Менюто е доста обикновено: сандвичи, салати с майонеза, панирани котлети. Освен това ястията там се затоплят, тъй като готвенето в ТВ кулата е забранено от съображения за сигурност.

Всичко там е много скъпо: обядът е около 7 рубли, а мезе с алкохол може да излезе и 20 рубли.

„Татко ми разказа тази история. С негов приятел отишли в този ресторант, докато били в командировка в Москва. Скромно мезе и по 100 мл коняк им излезли 45 рубли. Сега това ни изглежда смешно, но в съветско време това са били много пари“, спомнят си московчани.

Даровете на океана в епоха на дефицит

М. Анфингер/Sputnik

Един от стереотипите в чужбина, е че руснаците ядат черен хайвер с лъжицата. Всъщност рибните деликатеси винаги са били едни от най-скъпите раздели в менютата на ресторантите, особено в регионите. Например в Свердловск (Екатеринбург) на голяма популярност се радва ресторант „Океан“, който е открит в средата на 1970-те години. В градските магазини цари дефицит, а тук има всичко: и печена сьомга на достъпна цена, и бульон от есетра, и диетични салати с калмари. „В деня на заплата ходехме в ‘Океан’ – обядът беше около 2 рубли и се състоеше от две питки с бульон и тарталетка с хайвер и краве масло“, разказват местните.

Цената на всяко ястие е не повече от 3 рубли за порция, с изключение на хайвера. Деликатесът „Хайвер от есетра в купа от лед“ струва почти 16 рубли, което е баснословна цена!

Първа категория за чуждите туристи

Ресторант

Ресторант „Интурист“Ю. Левянт/Sputnik

В някои заведена има отделни зали за особено важни гости и чуждестранни туристи. Във въпросния ресторант „Прага“ има меню „първа категория“, където телешко филе с гъби струва 30 рубли, свинският котлет по словашки е 20, а хайверът с масло и крутони – 54 рубли.

„Веднъж през 1990-те мама имаше юбилей. Да резервираш маса в добър ресторант тогава е било доста трудно“, спомня си московчанин. „Мама работеше в солидна външнотърговска организация и през протоколния отдел успяла да резервира маса в ‘Прага’. Оформили гостите като официална чуждестранна делегация. Разбира се, всичко беше на изключително високо ниво. Алкохолът там беше много скъп, затова поръчахме възможно най-малкото количество – чисто символично. Под краката ми имаше чанта с приличен размер, пълна с всякакви напитки. Щом напитките на масата свършеха, аз вадех нещо от чантата“.

Огледалната зала на ресторант

Огледалната зала на ресторант „Прага“Игор Зотин/ТАСС

В ресторанта в хотел „Интурист“ пък се допускат само чужденци или гости със специални покани, тъй като там се плаща във валута. Затова пък там може да се опита есетра на шиш и всевъзможни мезета с хайвер.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest