Общество

Кои американски храни намират почва в СССР?

Знаеш ли, че яденето на хамбургери с газирана напитка е измислено в СССР? 

А в САЩ тази традиция се появява няколко години по-късно с откриването на първия Макдоналдс!

През 1936 г. народният комисар по хранително-вкусовата промишленост на СССР Анастас Микоян пристига в САЩ за обмяна на опит в масовото производство на хранителни продукти. В мемоарите си Микоян пише, че в младата страна, след падането на царския режим, храните се правят от занаятчии. А пък в САЩ вече се е наложило промишленото производство на хранителни продукти и всички работят по определени стандарти за качество.

Отвъд океана народният комисар прекарва два месеца и при завръщането си донася най-вече заводско оборудване: хладилни съоръжения, оборудване за механизирането на печенето на хляб, апарати за доене на крави и други интересни неща. Освен оборудването Микоян вкарва в СССР и нови продукти и нови кулинарни традиции, много от които са описани в главната кулинарна книга на страната „За вкусна и здравословна храна“, която излиза под неговото ръководство три години по-късно.

Хамбургери

Снимка архив

Кръглите хлебчета с кюфтета много се харесват на народния комисар. Твърди се, че именно в СССР се ражда традицията бургерите да се прокарват с подсладена газирана вода. Микоян купува 25 машини за производство на кюфтета и по улиците на Москва, Ленинград, Киев и Харков изникват павилиони за бърза храна и „градски“ питки с кюфтета за по 50 копейки. Технологията за приготвянето им също е донесена от Щатите.

За закупуването на концентрат на „Кока-Кола“ пари няма , но заедно с „хамбургерите“, както ги наричат в Съюза, се продават плодови води. А в САЩ тази практика са налага чал през 1940 г., когато е открит първият Макдоналдс! През военните години на хората вече не им е до улична храна, така че производството на „хамбургери“ е спряно, а всичко “ американско“ не е на почит. Бургерите се появяват отново едва в късния СССР. Междувременно производството на кюфтета си остава: замразени полуфабрикати се продават из цялата страна.

Доматен сок

Валерий Шустов/Sputnik

В Америка Микоян се запознава с традицията на закуска да се пие портокалов сок, но в Съветския съюз портокали не растат, затова решават да правят доматен сок. Отначало той не се харесва особено на съветските граждани, но мащабната рекламна кампания върши работа. Доматен сок има в детските градини, училищата, заводските столове, гастрономите и ресторантите. Към 1960-те години асортиментът от сокове вече е доста широк: крушови, ябълкови, сливови. Соковете се продават в стъклени буркани, а не в картонени опаковки. И разбира се всички съставки са натурални.

Кетчуп

Снимка архив

Този сос се появява в Съветския съюз в края на 1930-те години. Препоръчват да се използва не само за овкусяване на месото, но и при приготвянето на супи. Между другото в следвоенните редакции на „Книгата за вкусна и здравословна храна“ кетчупът е заменен с доматено пюре и доматен сос. В магазините също, разбира се. Едва през 1980-те кетчупът отново се връща по рафтовете на магазините в страната: внасят го от България, Унгария и Югославия.

Консерви и полуфабрикати

Е. Габриелян/TASS

Основното оборудване, което Микоян докарва, са промишлени хладилници, конвейери за производство на консерви, включително и месни, както и кондензирано мляко. Месните и рибните консерви са препоръчвани и като основа за обеди и вечери, а плодовите и зеленчуковите – като заместител на сезонните плодове през зимата. В „Книгата“ има предложения да се сготвят замразени кюфтета и като гарнитура да се поднесе консервиран грах, а салатата да бъде от консервирани раци с майонеза. А вместо бульон, който трябва да се вари няколко часа, да се използва концентрат или пък във вряла вода да се разтвори суха супа.

Докторски салам

Сергей Метелица/TASS

Микоян открива технологията за масово производство на колбаси в месокомбинат в Чикаго. През същата 1936 г. в Москва се открива първият в страната завод за колбаси, който започва да произвежда салами с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на белтъчини. В тях има само натурални съставки (между другото както и в много продукти от времето преди войната), и те дори са препоръчвани на болни след продължително гладуване. Наричат салама „Докторски“

Царевичен корнфлейкс

Худ. З. Самбурский

В първата редакция на „Книгата“ се препоръчва зърнените закуски да се ядат със сметана, мляко и кисел. Трябва да отбележим, че този американски продукт допада на вкуса на съветските граждани и от година на година производството на сухи закуски непрекъснато се увеличава. След посещението си в САЩ  през 1950-ге години Никита Хрушчов се опитва да превърне царевицата в главна селскостопанска култура в страната. В магазините се появяват царевични пръчици, царевичен хляб и колбас. В средата на 1960-те обаче голяма част от реколтата е унищожена и производството започва да намалява.

автор:

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest