Кога ЗРК С-500 ще влязат в редиците на руската армия?

През следващата година се планира завършване на изпитанията и приемане на въоръжение на зенитно-ракетната система С-500, както и на радиолокационната станция „Воронеж“.

Това съобщи заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Алексей Криворучко. По думите му перспективните планове за превъоръжаване на въоръжените сили ще бъдат изпълнени като част от държавната програма за въоръжаване за 2024-2033 година, пише „Российская газета“.

Криворучко отбеляза, че акцентът ще бъде върху навременното приключване на държавните тестове и приемането на въоръжение на образцов, определящ облик на перспективни оръжейни системи.

По негови думи мерките за преструктуриране на научноизследователския комплекс на руското министерство на отбраната са насочени, наред с други неща, към осигуряване на завършването на създаването през 2022 г. на перспективния танк Т-14, бойните машини на пехотата (Т-15, Б-11, К-17), бронетранспортьорите (Б-10, K-16), бронирани ремонтно-евакуационни машини (T-16) (ОКР „Армата“, „Курганец-25“ и „Бумеранг“), 152-мм самоходни артилерийски оръдия (ОКР „Коалиция-СВ“ ), както и цяла гама усъвършенствани бойни модули за оборудване на гъсенични и колесни превозни средства.

Заместник-министърът подчерта, че за да се съкрати времето за доставка на перспективните образци за войските, тяхното производство ще се извърши преди приключване на изпитанията, след потвърждаване на посочените характеристики и провеждане на апробации в условия, близки до бойните.

Криворучко отбеляза, че от 2021 г. се планира да се увеличат доставките на модерна авиационна техника и високоточни оръжия за далечни разстояния. Освен това, ще се състои ежегодно строителство на шест кораба от различни класове и водоизместимост в държавни корабостроителници, също ще се закупят и комплекси с БПЛА за разузнавателно и ударно изпълнение.

„Вече се предприемат мерки за допълнително увеличаване на закупуването на самолети Су-57, резултатите от които ще бъдат взети предвид в новата държавна програма за въоръжаване“, заяви заместник-министърът в интервю за „Красная звезда“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest