Кога руските ракетни войски със стратегическо назначение ще бъдат превъоръжени с комплекси „Ярс“?

Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) на Русия ще преминат изцяло на комплекси „Ярс“ в рамките на три години.

Това заяви генералният конструктор на Московския институт за топлотехника (МИТ) академик от РАН Юрий Соломонов.

„Мисля, всичко върви към това след три години, до 2024 г., да премине пълно обновяване на старата групировка с нови ракетни комплекси „Ярс“, цитира думите му „Российская газета“.

В момента, по налични данни, мобилните варианти на новия комплекс са на въоръжение в шест ракетни дивизии. През септември тази година, по информация на руското министерство на отбраната, комплексите „Ярс“ са постъпили на въоръжение в Иркутската дивизия на РСВН. Продължава и поставянето на ракети в шахтови пускови установки. В средата на октомври стана известно и за зареждането на два „Ярса“ в Калужка област.

РВСН към момента използват осем типа ракетни комплекси, пет от които със стационарно шахтово базиране: „Воевода“, „Стилет“, „Тополь-М“, „Ярс“ и „Авангард“. В мобилната групировка освен „Ярсове“ има и мобилни комплекси „Тополь“ и „Тополь-М“. В бъдеще всички ракетни съединения поетапно ще бъдат преоборудвани с новите комплекси „Ярс“, „Авангард“ и „Сармат“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest