Общество

Кога първите системи за ПВО/ПРО С-500 ще постъпят на въоръжение в руската армия?

Първите зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-500 трябва да постъпят на въоръжение в руските въоръжени сили през 2021 година.

Серийната доставка на системите е планирана за 2025 г., каза заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко.

„Завършването на държавните тестове и прехвърлянето на системата във въоръжените сили се планира през 2021 г.“, пише РИА „Новости“, цитирайки списание „Национальная оборона“.

Криворучко заяви, че през същата година се очаква да бъде подписан държавен договор за закупуване на ЗРК С-500 с доставка през 2025 година, предаде RT.

Според него в момента текат предварителни тестове, „материалната част е на тренировъчната площадка“.

През февруари Криворучко обяви, че системата за ПВО „Прометей“ С-500 ще бъде готова за доставки в руската армия през 2020 година.

C-500 е руски зенитно-ракетен комплекс, който се разработва от концерна „Алмаз-Антей“ като ново поколение зенитни ракетни системи, в което се предполага да се използва принципа за разделно решаване на задачите по унищожаването на балистични и аеродинамични цели. Основните задачи на С-500 са унищожаване на нискоорбитални спътници и космически оръжия, прехващане на ракети и унищожаване на най-ценните вражески самолети. Според сведенията новата система може да открива цели на разстояние до 800 км, а радиусът на действие на зенитните ракети е 600 км.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest