Общество

Кога и как САЩ бомбардират територията на Съветския съюз

На 8 октомври 1950 г., по време на Корейската война, два американски изтребителя F-80C Shooting Star прелитат в съветския Далечен изток и атакуват военното летище  „Сухая речка“.

В резултат на нападението са повредени седем самолета, като един от тях изгаря напълно. За щастие няма жертви.

Google maps

По ирония на съдбата американците разбиват собствените си изтребители P-63 Kingcobra, които СССР получава от САЩ по програмата „ленд-лийз“ по време на Втората световна война.

Останалите P-63 не могат да се конкурират с изтребителите F-80C, затова последните спокойно се отправят към държавната граница. Инцидентът веднага е докладван в Москва и към „Сухая речка“ незабавно е прехвърлена дивизия от изтребители МиГ-15.

МиГ-15

МиГ-15Валентин Соболев/ТАСС

СССР подава официален протест до ООН. Малко по-късно последва отговор от президента на САЩ Хари Труман. Той напълно признава вината на своите пилоти и предлага да компенсира загубите, което Москва, по все още неразкрити причини, отказва.

Хари Труман

Хари ТруманGetty Images

Според американската версия изтребителите F-80C са възнамерявали да атакуват севернокорейското летище в Чонджин, но са се заблудили. Те объркали червените звезди на съветските самолети със севернокорейските.

„Това беше най-чиста провокация, – смята пилотът Владимир Забелин, който тогава служи на „Сухая речка“. – Те отлично са знаели къде летят. Летяха на стотина километра от границата ни с Корея. Знаеха всичко отлично. Измислили са, че младите пилоти са се заблудили, и пр., глупости.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest