Кога и къде болшевиките използват свастиката?

В първите години на съветската власт в Русия свастиката е широко разпространена.

По онова време хората не могат даже да си представят каква ненавист ще предизвиква у тях този символ след 20 години.

Преди нацистите да почернят този древен графичен символ, свастиката се използва активно по целия свят. Освен всичко останало, тя може да се види на самолетите на военновъздушните сили на Латвия и Финландия (а те със сигурност нямат нищо общо с Луфтвафе), а също върху емблемата на 45-та пехотна дивизия на САЩ, върху бутилките от газираната напитка Кока-Кола или бирата Карлсберг.Public domain

В предреволюционна Русия свастиката е поставяна върху икони, дрехи и посуда, както и върху личните автомобили на управляващата династия Романови. От древни времена този символ се използва в културата на народите от Кавказ. През 1917 г. „по наследство“ този символ се предава на Съветска Русия.

Върху съветските пари

Public domain

Когато така наречената Февруарска революция от март 1917 г. сваля автокрацията в Русия, едно от първите решения на новото правителство (известно като Временно) е постановлението за отпечатване на нови пари. На тях е показана свастиката.

Новият режим обаче не просъществува дълго и през ноември същата година, в резултат на поредната революция, на власт в страната идват болшевиките. В условията на разразилата се Гражданска война те нямат нито времето, нито техническата способност да разработят нов дизайн за банкнотите, поради което за основа са взети парите на временното правителство. Така в продължение на почти 5 години до 1922 г. банкноти със свастики се употребяват на територията на цялата страна.

В Червената армия

Public domain

По време на Гражданската война в Русия, командирът на Югоизточния фронт на Червената армия Василий Шорин през ноември 1919 г. подписва заповед под номер 213, която утвърждава като отличителен знак за групите калмики (будисти по религия) знак със свастика, който се носи на ръкава.

Свастиката в документа се нарича „Люнгтн“. Това е погрешно написаният будистки термин „Лунгта“ („кон на вятъра“), обозначаващ жизнената сила на човека.

Забрана

Public domain

През 20-те години на миналия век свастиката може да бъде намерена в официални документи на съветската власт. Освен това някои съветски художници се увличат по нея и я използват в творчеството си. Тъй като на Запад ултрадесните политически движения започват да се обединяват под този символ, използването му в СССР става нежелателно. 

Когато NSDAP (Националсоциалистическа германска работническа партия) на Адолф Хитлер идва на власт в Германия през 1933 г., свастиката в Съветския съюз окончателно започва да се възприема отрицателно. Документацията, книгите или художествените албуми, в които тя присъства, биват унищожени или предадени за специално съхранение. Самият символ започва да се използва изключително и само в антинацистката пропаганда.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest