Кога е основана Русия?

Не че някога е имало време, когато група хора се събрали и решили да сложат начало на руската държава.

Имало е обаче време, място и конкретен човек, който търпеливо и последователно поставя основите ѝ.

Има повече от един отговор на въпроса: „Кога е основана Русия?“, защото в историята съществуват, така да се каже, няколко различни руски държави.

„Росите“ и първото споменаване на Русия

Първата дата е 862 г., когато Рюрик (и вероятно братята му или съветници Трувор и Синей) е повикан от народа на Новгород да управлява техните земи и да ги закриля от враговете. Историците проследяват историята на династията Рюриковичи от тази времева точка.

Чуждите хроники обаче споменават народите, живеещи северно от Черно море, като „Роси“ (росы) още преди 862 година. В Бертинските летописи, които покриват период от 830 до 882 г., пише за „народа на Рос“ и техния цар още преди 839 година. След това през ХХ в. византийският император Константин VII Флавий Багренородни (905-959) споменава, че печенегите (номадски народ северно от Черно море) воюват с Росия и атакуват столицата ѝ Киев.Константин VII Багренородни

Константин VII БагренородниLegion Media

Така че първото споменаване на „росите“ и техните земи, се отнася за Киевска Рус, недобре организирана държава със столица в Киев, която съществува от IX до XIII в., като по-късно се разпада при нападенията на монголо-татарите, които нахлуват в киевските земи през XIII век. Монголо-татарското нашествие в крайна сметка принуждава руските князе да обединят силите си в северозиточните земи на Централна Русия.

Появата на Москва

През XIII в. Даниил Александрович (1261-1303) – от династията Рюриковичи, става първият московски княз. От този момент, и особено при управлението на сина на Даниил – Иван Калита (1288-1341), Москва се превръща в най-важният град в Североизточна Русия.Св. кн. Даниил Александрович. 1672-1673 г.

Св. кн. Даниил Александрович. 1672-1673 г.Свободни източници

Москва повежда борбата на руските князе срещу монголо-татарската държава Златната орда в Куликовската битка (1380), спечелена от московския княз Дмитрий Донской (1350-1389). Това е и първата голяма победа на руските князе срещу монголо-татарите, начело с Москва. Историците са съгласни, че борбата срещу Златната орда е една от главните причини за обединяването на руските земи под властта на Москва и създаването на Московското царство.

Иван III, основателят на Московската държава

До средата на XV в., Москва е толкова силна, че успява да събере руските князе и техните сили в една армия, която успешно се изправя срещу Златната орда в битка, известна като Голямата стойка на река Угра. Начело на силите на Москва е Великият московски княз Иван III (1440-1505), който носи титлата „Государ (господар) на цяла Русия“.Иван III

Иван IIIСвободни източници

Иван III е този, който финализира формирането на Московската държава с няколко големи реформи. По време на неговото управление Московският Кремъл, който познаваме днес, е построен от италиански архитекти, включително и храмът „Успение Богородично“, най-голямата и богато декорирана църква в руските земи за времето си. През 1497 г. – отново при управлението на Иван III, е въведен и съдебният кодекс – Съдебник. Така се създава единна правова среда за гражданите на Московската държава, а на държавния герб се появява двуглав орел (на Големия печат на Москва от 1497 г.).Държавен печат на Иван III. 1497 г.

Държавен печат на Иван III. 1497 г.

Иван III е и първият московски владетел, който използва титлата „цар“ в дипломатическата си кореспондендция – титла, която по-рано се използва от руснаците по отношение на хановете от Златната орда. Така че прилагането ѝ спрямо Великия княз на Москва финализира появата на независимата Московска държава на политическата карта на Европа.

През 1547 г., когато Иван Грозни (1530-1584) е коронован за цар, официалната му титла включва и „Цар на цяла Русия“ – така че можем да кажем, че Русия е независима държава, формирана при управлението на Иван III, която се превръща в царство под властта на внука му Иван IV Грозни.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest