Общество

Книгата “Рюрикович. Житие-битие на многогрешния княз Никита” бе представена в Руския културно-информационен център 

Книгата “Рюрикович. Житие-битие на многогрешния княз Никита” бе представена в Руския културно-информационен център. В рамките на събитието акцент бе поставен върху ролята на княз Никита Лобанов-Ростовски като член на УС на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и голямата му дарителска дейност в България и тежката му съдба. Никита Лобанов-Ростовски скромно отбеляза удивлението си от това, че личността му става вдъхновение за литературни творби, където той самият е център на описаните събития.

Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски е един от големите дарители и се гордее с родината си България, посочи председателят на АБВ Румен Петков и отбеляза, че чувството за осъзната принадлежност у княза носи особено чувство за историзъм, но и особено чувство за бъдещето. Не са много хората, които правят отчетлива разлика между понятията „Родина“ и „Отечество“, каза още Петков. 

Проф. Иван Маразов подчерта огромната роля на княз Никита Лобанов-Ростовски като член на Фондацията за български млади дарования и таланти и най-големият дарител на природонаучния музей – човек, който през целия си живот обича и помага на България. 

Проф. Нина Дюлгерова постави акцент върху рода Рюрикович и ролята му в историята на България.

Събитието под наслов „Родът на князете Лобанови-Ростовски и България“ продължава във втората си част и тази вечер, когато ще бъде представена книгата на Екатерина Фьодорова „КОВАЧ НА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА“. (Княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски. Дипломат, министър в МВнР, генеалог, историк, колекционер).

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest