Китай са доволни, че С-500 ще направи американския THAAD безполезен

САЩ изпуснаха лидерството – няма да могат да настигнат руските С-500. А от Китай това се вижда най-много.

Руските ЗРК С-500 ще подкопаят американската военна мощ – техният THAAD ще бъде безсилен срещу новата система за противовъздушна отбрана, пишат китайски медии, цитирани от Sputnik.

Това е един от онези случаи, когато пандемията не се отрази на плановете – С-500, както е планирано, ще влезе във войските в края на годината. Те ще могат да унищожават хиперзвукови оръжия в близкия космос, ниско орбитни спътници и космически средства за поражение.

И как може да отговори на това THAAD? Той е проектиран за стари комплекси, но С-500 значително превъзхожда С-400 – обхватът е с 50% повече, височината и скоростта са почти два пъти по-големи.

Както китайците изтъкват, докато американците се отпускаха, Русия си осигури световно лидерство в тази област.

И грешката на Вашингтон беше, че се съсредоточиха твърде много върху потискането на всички останали, за да поддържат лидерството си. Но забравиха, че в същото време трябваше и някак да се развиват.

Китайските журналисти знаят това – сега САЩ са почти изцяло фокусирани върху борбата срещу Китай. Вярно е, че целта изглежда твърде голяма. И средствата за борбата са странно подбрани – Америка просто прекъсна всички връзки, които имаше с Пекин, забравяйки, че те са двустранни, а отмяната им, разбира се, навреди не само на Китай, който вероятно ще намери нови партньори за себе си и нови начини за развитие.

Тази оценка на китайските журналисти обаче очевидно се основава не само на желанието да жегнат Съединените щати – фактът, че руските С-500 са по-добри от американските комплекси, вече е ясен за всички. Вашингтон постепенно губи хватката си и губи лидерство в различни области, смятат китайските експерти.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest