Общество

Кищимската авария: радиационна катастрофа, прикривана в продължение на 30 години

Една от най-тежките ядрени аварии в Съветския съюз е засекретена в продължение на много години.

Дори местните жители не са знаели за нея. Мащабът ѝ отстъпва само на Чернобил и Фукушима.

Архивна снимка

Трагедията се случва вечерта на 29 септември 1957 г. в затворения град Челябинск-40 (сега Озерск), близо до град Кищим. В химическия завод „Маяк“ се взривява цистерна с радиоактивни отпадъци. По време на аварията няма пострадали, тъй като е неделя – почивен ден.

Сергей Потеряев

Експлозията е чута от много хора в района, но те не ѝ обръщат внимание, тъй като там се извършват строителни работи. На следващия ден хората отиват на работа както обикновено и много от тях веднага са изпратени да ликвидират последиците от аварията. Някой изкопават храстите на улицата, други помагат да се изолират трактори и други машини, трети разчистват отломките на комбината.

Сергей Потеряев

В резултат на експлозията радиационният облак се разпространява на хиляди километри, но почти всички радиоактивни вещества падат на територията на „Маяк“.

Goran tek-en, Jan Rieke, maps-for-free.com, NordNordWest, Historicair, Bourrichon, Insider, Kneiphof (CC BY-SA)

Три седмици по-късно 23 села в непосредствена близост до завода са ликвидирани, къщите са изравнени със земята. Личните вещи са заровени в ями, тъй като те „излъчват“. Местните жители – 12 000 души – са преместени на нови места. Те не са информирани за причините за преместването.

Александър Кондратюк/Sputnik

Районът все още е замърсен и безлюден – просто пустош с изоставени сгради.

Сергей Потеряев

Комисията, която разследва случая, стига до заключението, че инцидентът е причинен от нарушаване на режима на охлаждане на резервоара за съхранение на отпадъци, което е довело до „засушаване на разтвора на радиоактивните вещества“. Ръководителят на централата, който по това време е в Москва, е признат за виновник. Той е отстранен от поста си. Други наказания не са последвали.

Информацията за аварията е засекретена до 1989 година.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest