Кашата на Драгомиров: да приготвим любимата късна закуска на Николай II
Според популярната легенда последният руски император не е пропускал нито един ден без тази апетитна каша от гъби и елда.
Ако искате да опитате най-традиционната руска комбинация от вкусове, пробвайте тази рецепта.
С ръка на сърцето мога да кажа, че кашата винаги е била най-значимото ястие в руската кулинарна култура. Отдавна тя се сервира както на трапезата на богатите, така и на бедните – само че съставките и добавките са различни, в зависимост от бюджета. Днес, за съжаление, много от вкусните сладки и солени каши вече не са толкова популярни – като например гуревската каша или кашата от дива пшеница с тиква. Предполагам, че това се е случило просто защото изискват доста време за приготвяне и известни готварски умения.
Кашата на Драгомиров обаче е много по-лесна за приготвяне, отколкото изглежда. Нейната история датира от XIX век: съществува легенда, че това е била любимата апетитна каша на император Николай II, която той е искал да му бъде сервирана почти всеки ден.
Никой не знае със сигурност защо, но ястието е наречено на името на забележителния руски генерал и военен писател Михаил Драгомиров (1830-1905). Той дава уроци по история и военно дело на младия Николай II по времето, когато последния е още престолонаследник. Любопитно е, че съпругата на генерала, София, обича да готви и дори пише кулинарна книга с над 700 рецепти и препоръки за кухнята, която става изключително популярна. Една от теориите е, че в книгата е включена рецепта за същата тази каша от елда с гъби порчини, която впоследствие става любима на императора и е наречена на името на видния съпруг на София. Или, кой знае, може би е кръстена на нея?
Кашата на Драгомиров се съчетава добре с почти всяко основно ястие с месо, но е също така и идеална като отделно ястие. Съставките са толкова прости, колкото могат да бъдат, а комбинацията от елда и гъби е истинска класика. Това, което прави тази каша уникална, е необичайната ѝ форма на полусфера. Що се отнася до гъбите, оригиналната рецепта вероятно включва печурки, но не се колебайте да използвате всеки вид, който харесвате или имате вкъщи. Същото важи и за основата на гъбения сос: за по-кремообразен вкус използвайте пълномаслена сметана. Но аз предпочитам да използвам заквасена сметана вместо нея: тя обогатява вкуса на соса, като му придава лек кисело-сметанов привкус.
Съставки за 4 порции:
Виктория Дрей
- Елда – 150 г / 1 чаша
- Гъби – 500 г
- Морков (малък) – 1 бр.
- Магданоз – 50 г
- Заквасена сметана/пълномаслена готварска сметана (поне 25%) – 160 мл
- Масло – 3 с.л.
- Брашно – 1 ч.л.
- Сол – щипка
- Пипер – щипка
- Приготвяне:
Изплакнете елдата под течаща вода, сложете я в тенджера и добавете малко под 2 чаши вода.
Виктория Дрей
Добавете щипка сол, оставете да заври, покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън, докато се свари – обикновено това отнема около 15 минути.
Виктория Дрей
Междувременно пригответе гъбения сос: първо нарежете на ситно моркова и го запържете на среден огън с обилно количество масло за 5-7 мин.
Виктория Дрей
След това нарежете гъбите на ситно.
Виктория Дрей
Добавете ги към моркова и гответе, докато сместа омекне и започне да придобива леко златисто-кафяв цвят.
Виктория Дрей
Добавете брашното, сметаната (на която сте се спрели), солта, прясно смления черен пипер и загрейте на среден огън за няколко минути.
Виктория Дрей
Отстранете от огъня, добавете нарязания магданоз и разбъркайте. Най-трудната част е да не изядете соса в този момент – той е наистина вкусен.
Виктория Дрей
Сега е време да омесите съставките на кашата: намажете средно голяма кръгла купа с меко масло и с помощта на лъжица плътно разпределете 1/3 от топлата елда на дъното.
Виктория Дрей
След това сложете отгоре половината от гъбения сос.
Виктория Дрей
Повторете подреждането: елда, сос и отново елда.
Виктория Дрей
Покрийте купата с голяма чиния и внимателно, но стабилно, я обърнете наопаки. Кашата трябва да излезе съвсем лесно. Ако не – внимателно ѝ помогнете с тънък нож.
Виктория Дрей
Поръсете кашата на Драгомиров с малко нарязан пресен магданоз и сервирайте веднага, докато е топла. Насладете се!
Виктория Дрей
автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ
източник: bg.rbth.com