Общество

Кандидатите за президент на Иран провеждат първи дебат преди балотажа

Според политическия кореспондент на IRNA, бившият министър на здравеопазването Пезешкиан и бившият водещ ядрен преговарящ Джалили, които се класираха за втория тур на 14-те президентски избори, се събраха, за да представят своите планове по политически и културни въпроси в понеделник вечерта.

Пезешкиян и Джалили спечелиха най-много гласове на първия тур, но не успяха да достигнат прага от 50%, необходим за категорична победа и затова президентските избори бяха удължени до втория тур, който е обявен за 5 юли.

Следват актуализациите от първия телевизионен дебат, в който Пезешкиян и Джалили имаха разгорещени разговори по темите и въпросите за културата и политиката, повдигнати от водещия.

Първият въпрос беше свързан с това как двамата претенденти ще работят за насърчаване на избирателната активност на балотажа спрямо 40% участие на първи тур.

Джалили отговори, като каза, че „ислямският истаблишмънт се гордее, че се основава на гласовете на хората“, добавяйки, че има планове да увеличи участието на хората в правенето на политики. „Ако Иран има сила, напредък и успех, това е резултат от участието на хората.

Пезешкиан изрази съжаление за 40% участие на гласоподавателите на първия тур, като каза, че „активността е била ниска и обезпокоителна“.

По отношение на етническите и религиозните малцинства и двамата кандидати подчертаха необходимостта от запазване на правата на малцинствата, както и на работниците и жените.

„Сега имаме няколко милиона жени, които са глави на домакинства или имат бедни настойници“, каза Джалили.

Пезешкиян обаче хвърли вината за липсата на планове върху политиците и политиците, твърдейки, че те не отговарят на техните изисквания. „Някои, които са гръбнакът на ислямската революция, нямат осигурено препитание.

Освен това той каза, че има закони и програми, които трябва да се прилагат, добавяйки, че „Ако искаме да увеличим участието (на хората в изборите), те трябва да вярват, че служителите седят на една маса с тях.“

Двамата претенденти също излагат своите гледни точки относно киберпространството, интернет, изслушването на оплакванията на хората, включително хора на изкуството, спортисти, етнически групи и членове на университети, студенти и младежи, как да се отнасяме към хората справедливо и честно.

Те също засегнаха външната политика и отношенията, като Пезешкиан защити външната политика на бившия президент Хасан Рухани при подписването на ядрената сделка, известна като Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), и призова за засилени усилия за одобряване на законопроектите, свързани с FATF, от съответните ирански органи за разширяване на търговските отношения със света.

Пезешкиан напомни, че основателят на Ислямската република имам Хомейни и действащият лидер на ислямската революция в Иран аятолах Сейед Али Хаменей са следвали политиката „Нито Източен, нито Западен Иран“, така че ако той формира правителството, той ще разшири връзките с всички страни и няма да разчита на една страна. „Ако искаме да растем в света, колкото повече връзки създаваме, толкова по-добре можем да живеем.“

„Знаете ли колко губим в момента заради FATF и JCPOA? Губим няколко хиляди милиарда всеки ден, въпреки че някои хора печелят от санкциите“, повдигна въпроса Пезешкиян.

Джалили повтори, като каза, че „определено трябва да имаме динамична, активна и успешна външна политика“, но каза: „Ако искаме да спечелим ползи от тези, с които имаме най-много различия, това със сигурност няма да бъде постигнато“.

Той каза, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е докладвала 14 пъти, че Иран е изпълнил ангажиментите си по JCPOA, но другата страна напълно се е оттеглила от сделката. „Нека не обвиняваме собствената си нация и не оневиняваме другата страна. МААЕ каза, че Иран е изпълнил ангажиментите си, а аз казвам, че ние дори надхвърлихме ангажиментите си. Но какъв беше резултатът? Те се оттеглиха и санкциите се увеличиха от 800 на 1500.“

Пезешкиан и Джалили също говориха за използване на разногласията между страните в полза на Иран и изразиха необходимостта от засилване на отношенията със страните по света.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest