„КамАЗ“ започна да тества безпилотен камион

Започнаха тестовете на безпилотния камион КАМАЗ-4308, съобщиха от компанията.

Отбелязва се, че камионът работи в рамките на промишлената площадка на предприятието, транспортирайкина кабини от пресово-ковачния цех до автомобилите. Проектът е наречен „Одисея“, пише РИА „Новости“.

От компанията подчертават, че роботизираните машини са подходящи за всякакви производства, където е необходим транспорт по зададен маршрути.

Както отбелязаха генералният директор на „Ростех“ и председателят на Съвета на директорите на „КамАЗ“ Сергей Чемезов, грешката в навигацията на автомобила не надвишава три до пет сантиметра.

„Това може да е първата стъпка към роботизирането на промишлената техника, включително на работещите в екстремни условия – например в мини, кариери и в Далечния север“, добави той.

На тестовата машина има четири типа сензори: видеокамери, радари, лидари и сонари. Безпилотният камион също е оборудван с индустриален Wi-Fi, 4G и специален УКВ-диапазон, в случай че другите комуникационни канали са заглушени, т.е. авариен канал. Всички данни отиват в компютър за анализ на параметрите на движението.

Генералният директор на „КамАЗ“ Сергей Коготин отбеляза, че достъпът на машината до обществени пътища изисква промяна в съзнанието на хората и законодателството.

„Роботът ще прави много по-малко грешки, по-малко произшествия. Но моралният аспект остава – кой ще бъде виновен за произшествието? Ако водачът не е там, виновен е автомобилостроителят. Не всеки е готов да поеме тази отговорност. Разработване на нормативна база за използването му по целия свят ще отнеме време и със сигурност няма да се случи през 2020-2021 г.“, добави Коготин.

Той подчерта, че „в закрити територии хората могат да поемат отговорност за експлоатацията на безпилотни превозни средства“.

Камионите ще бъдат тествани и във въгледобивна мина в Кузбас. Впоследствие компанията възнамерява да създаде кариерен самосвал-дрон за превоз на въглища и почва.

Pin It on Pinterest