„КамАЗ“ тества безпилотен товарен камион „Челнок“

Превозното средство няма шофьорска кабина.

Компанията „КамАЗ“ публикува видео на своя канал в YouTube, в което демонстрира възможностите на безпилотния товарен камион „Челнок“. Основната отличителна черта на руското безпилотно превозно средство е липсата на шофьорска кабина.

Модел 3373 „Челнок“ е първото търговско безпилотно превозно средство в Русия, за което е получен патент. Габаритите на автономната машина са 8000 мм дължина, 2500 мм ширина и 4000 мм височина. Тези характеристики са сравними със среднотонажния „КамАЗ“ 4308, но при безпилотния модел отсъства кабина, което значително спестява от стойността му и прави възможно използването на целия наличен обем на превозното средство, пише сайтът motor.ru.

Със собствено тегло от 8 т, „Челнок“ може да поеме до 10 т полезен товар. В същото време безпилотният автомобил няма предна и задна част, така че може да се движи във всяка посока. Поради факта, че всички колела на камиона са водещи, машината може да се върти в малък радиус, както и да се движи диагонално в така наречения режим „рак“.

„Челнок“ е оборудван със синхронен електродвигател с постоянни магнити и батерия с мощност 60 киловатчаса. Максималната скорост на безпилотната машина е ограничена до 40 км/час. С едно зареждане на батерията камионът може да измине до 50 километра. Според инженерите, тъй като е предназначен за използване в затворените зони на автомобилния завод, такива характеристики са напълно достатъчни за изпълнение на задачите.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest