Калужко тесто: опитайте един възроден здравословен руски десерт

Без олио, мазнини и захар: шареното калужко тесто ще се превърне в чудесен десерт след хранене.

Калужкото тесто често се споменава в исторически документи, лична кореспонденция, литературни произведения и дори се появява в картини от XIX век. А дълго време рецептата му се е смятала за изгубена. Смята се, че този десерт се е появил още преди известните тулски пряники. Всеки, който по онова време е посещавал Калуга (на 160 км южно от Москва), е искал да опита този деликатес. Известно е, че в началото на ХХ век той е бил приготвян от семействата Беляеви и Постникови. Казват, че пазителите на тази кулинарна традиция умишлено са скрили своята рецепта.

Какъв десерт е всъщност? То представлява мека маса от ръжени хлебни трохи, смесени с мед и подправки. Масата се нагрява малко, но не се пече. Ето защо този десерт се нарича тесто. Съхранявало се е в буркани и се е сервирало за чай като мек десерт или се е подарявало.

Когато захарта станала по-достъпна, ръжените бисквити се смесвали със захарен сироп. В началото на XX в. стават известни варианти на тестото с портокалови кори, бадеми, шамфъстък и какао. Основните подправки са анасон, канела, кардамон и карамфил.

Методът за приготвяне на този десерт изглежда прост. Но трябва да се вземат предвид някои особености. За калужкото тестото се използват ръжени хлебни трохи. Аз използвах два вида ръжен хляб: Бородински (ароматен с кориандър) и обикновен холандски ръжен хляб. Хлябът трябва да се нареже на малки парчета и да се подсуши добре, преди да се смели или натроши. Натрошените галета трябва да се пресеят преди употреба. Едрите парчета трябва да се натрошат отново. Що се отнася до подправките, аз използвах маслена, канелена и ванилова паста.

Продукти:

Юлия Мулино

  • Ръжени хлебни трохи – 180 г
  • Мед – 200 г
  • Вода – 200 мл
  • Звезден анасон – 5 броя
  • Канела – 1 ч.л.
  • Ванилова паста – 1 ч.л.

Приготвяне:

Натрошете галетата. Пресейте я, докато се получи фино брашно.Юлия Мулино

Изсипете водата в тенджера, добавете звездовидния анасон и канелата. Варете за около десет минути.Юлия Мулино

Извадете звездовидния анасон от водата и изсипете галетата в касеролата и разбъркайте добре.Юлия Мулино

Добавете меда и ваниловата паста. Поставете тенджерата на слаб огън и задръжте тестото, като бъркате непрекъснато, за да не залепне.Юлия Мулино

Тестото ще стане гъсто и ще се запече малко.Юлия Мулино

Охладете тестото и оформете топчета, като намокрите ръцете си с вода. Или поставете тестото в буркан.Юлия Мулино

Тестото може да се оваля в различни ядки, пудра захар или какао.Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest