Калитки: диетични питки от руската Карелия

Това са малки питки от ръжено брашно от северните региони на Русия и са наистина неустоими. Да ги приготвим заедно.

Въпреки войните и многобройните конфликти в северните райони на Русия, народите в Русия, Финландия и Швеция са обединени от едно нещо – калитките. Е, има вариации – карелска, вепска и заонежска калитка, които се различават по формата си или пък по начина на защипване и приготвяне. Всъщност, начинът, по който домакинята защипва калитките, показва от кое село е и дори от коя националност е. Домакините от Карелия правят овални калитки, а вепсианците и заонежаните – кръгли.

Плънката също може да е различна, но най-автентичната е овесената каша. Освен овесена каша, калитките могат да се напълнят и с картофено пюре.

Най-много ми харесва плънката от творог (извара), защото тя винаги става мека и сочна и си отива с всякакво тесто.

Като заговорихме за тестото, в него няма никакви „нездравословни“ съставки. Ръжено брашно, кефир и щипка сол е всичко, от което имате нужда, за да го замесите. Калитката е нещо много специално за съвременния човек, който се стреми да се храни здравословно: тя е диетична, има високо съдържание на протеини и дори помага за горенето на мастните клетки.

А сега, ето и най-важната информация – въпреки че „калитката се нуждае от осем“, както винаги са казвали домакините от Карелия, имайки предвид, че автентичната калитка има 8 компонента, в тази рецепта няма вода. Останалите седем съставки могат да се намерят лесно във всяка кухня.

Продукти:

Олга Бровкина

Ръжено брашно – 200 г (или всякакво друго пълнозърнесто брашно)

  • Кефир или кисело мляко – 100 г
  • Щипка сол
  • Творог – 300 г
  • Захар на вкус
  • Заквасена сметана – 3 с.л.
  • Разтопено масло – 50 г

Начин на приготвяне:

Първо да приготвим плънката. Поставете изварата (творог), захарта и заквасената сметана в голяма купа и ги разбийте с блендер, за да получите хомогенна смес.Олга Бровкина

Приготвянето на тестото е може би най-лесната част в калитките. Добавете сол към ръженото брашно, разбъркайте и след това постепенно изсипете кефира (или киселото мляко), така че брашното да се смеси добре и да се получи тесто.Олга Бровкина

Няма нужда да месите много. Просто направете топка, както се вижда на снимката.Олга Бровкина

Разточете брашното и го нарежете на парченца с размерите на орех или малко по-големи.Олга Бровкина

Сложете първото парче тесто върху плота и го разточете на тънък овален слой. След това поставете една лъжица от плънката в центъра. После защипете краищата на парчето, така че да се хване плънката – трябва да се получи нещо като акордеон, така че част от плънката да остане открита, а питките да добият овална форма.Олга Бровкина

Повторете същата процедура с останалите парченца тесто. Извадете тава и разстелете хартия за печене на дъното.Олга Бровкина

Печете калитките в предварително загрята фурна на 230-240 градуса, докато получат лек загар (обикновено това отнема 10-15 минути).Олга Бровкина

Веднага след като са готови, намажете калитките с разтопено масло и ги оставете да изстинат, покрити с кухненска кърпа.Олга Бровкина

Обикновено калитките се сервират с мляко, но си отиват много и с чай или кафе. Да ви е сладко!Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest