„Калашников“ ще представи в чужбина за първи път новия си автомат АК-19

Групата компании „Калашников“ (част от държавната корпорация „Ростех“) ще представи за първи път най-новия 5,56-мм автомат АК-19 в чужбина. Това съобщиха в понеделник от пресслужбата на „Калашников“.

„Световната премиера на АК-19 ще се състои на най-голямото оръжейно изложение в Близкия изток, IDEX 2021, което ще се проведе от 21 до 25 февруари в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби“, информираха от пресслужбатa, предаде ТАСС.

AK-19 вече предизвика интерес сред клиенти от Близкия изток, той използва 5,56×45-мм патрон като стандартен боеприпас. „В условията на горещ, влажен климат и запрашаване AK-19 ще подсигури ефективност на употребата по всяко време на денонощието, надеждност на работа и непретенциозност при поддръжката“, отбелязаха от „Калашников“.

„АК-19 използва патрон 5,56х45 мм, приет на въоръжение от НАТО и широко разпространен по света. Така нашият най-нов автомат е изцяло ориентиран към външния пазар. Представяйки АК-19 на най-голямото международно изложение за въоръжение IDEX, ние сме уверени в големия интерес от страна на чуждестранни клиенти, първите заявки от които вече идват“, каза генералният директор Дмитрий Тарасов, цитиран от пресслужбата.

Автоматът АК-19 е създаден на основата на АК-12, който бе приет от Въоръжените сили на Русия през 2018 година. Новият образец е снабден с планки „Пикатини“, телескопичен приклад с оригинална конструкция, нов диоптричен прицел и прибор за безшумна и безпламенна стрелба.

За първи път автоматът AK-19 беше показан на Международния военнотехнически форум „Армия 2020“.

източник:

Pin It on Pinterest