Общество

„Калашников“ пусна „умна“ пушка с операционната система Android

Концерн „Калашников“ представи умното оръжие MP-155 Ultima, съобщава ТАСС.

Официалният анонс на оръжието със смарт функции се състоя на форума „Армия 2021“. В съобщение на концерна се казва, че MP-155 Ultima е получил бордови пресонален компютър на базата на Android, който е кардинално преработен от специалисти. „Дизайнът бе адаптиран и за възможността оръжието да се използва с отделящ се приклад – само с пистолетна ръкохватка“, отбеляза ръководителят на конструкторския център за гражданско стрелково оръжие на „Калашников“ Валентина Власенко, цитирана от „Лента“.

https://youtube.com/watch?v=whYSjGHaSDU

Също така концернът посочи цената на новото оръжие. MP-155 Ultima е достъпен в интернет магазина на компанията с предварителна поръчка. Стойността му е 130 000 рубли (1400 евро). „Новият модел съчетава в себе си надеждността на доказалия се полуавтомат МР-155, ултрасъвременен дизайн и технологии за съвместимост с прибори“, гласи описанието на продукта.

Стрелковото смарт оръжие е създадено на базата на гладкоцевния МР-155. Моделът има монохромен дисплей с избор на режим –“Камера“, „Стрелба“, „Компас“ и други. Може да се свързва със смартфон чрез Bluetooth и Wi-Fi.

Неофициалният анонс на новия пистолет се състоя през август 2020 година. Представители на „Калашников“ заявиха, че MP-155 Ultima е „първият умен пистолет с иновативен дизайн“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest