„Калашников“ публикува кадри от успореден тест на АК-12 и М4

Концерн „Калашников“ проведе сравнителни тестове на своята разработка АК-12 и американската винтовка М4, като публикува резултатите във видеоматериал на Kalashnikov.Media.

На кадрите експерт проверява доколко удобен и ефективен е всеки от образците. И по-конкретно в стрелбищни условия се сравняват откатът, скоростта на стрелба след свалянето на предпазителя и удобството при смяната на пълнителя.

По тези параметри и двата образеца показват приблизително еднакви резултати, но експертът предупреждава, че в реален бой всичко може да бъде различно.

След стрелбището оръжието е изпробвано в условия, близки до реалните. Автоматите са намокрени и са оставени за половин час в сняг при температура от около -6 градуса по Целзий.

АК-12 успешно прави няколко изстрела, а затворът на М4 е замръзнал, като на стрелецът му се налага да почука няколко пъти с винтовката по масата, за да я зареди. Не успява от първия път да свали и пълнителя – замръзнал е. Сменяемият пълнител не може да бъде фиксиран, тъй като бутонът за закрепянето му е замръзнал и не се натиска.

В края на видеото експертът от концерна проверява точността на стрелбата на двата представени образеца – и тя се оказва подобна, отбелязва РИА „Новости“.

АК-12 от 5,45-мм калибър на концерн „Калашников“ е разработен в рамките на програма „Ратник“ като елемент от бъдещия комплекс за снабдяване на руските военни. Приет е на въоръжение в края на 2018 година. АК-12 се позиционира като нова платформа, на базата на която се планира да се пуска оръжие от различен калибър и с различно предназначение – както военно, така и гражданско.

М4 е автоматична карабина от 5,56-мм калибър, създадена в САЩ на базата на М16А2. Автоматът е предназначен за екипажите на бойните машини и разчетите на оръжейна техника. Освен това се използва от всички подразделения на Силите за специални операции на САЩ.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest