„Калашников“ провериха може ли резервоар с бензин да се взриви от изстрел

Руският концерн „Калашников“ проведе собствен експеримент, за да провери може ли в действителност резервоар с бензин да се взриви от изстрел така, както се случва в холивудските филми.

Като аналог на резервоар авторите на експеримента използват метални туби с обем от 10 литра – по свойства те са изцяло идентични. Една от тях е напълнена с бензин, втората с дизел, а видеото с резултатите „Калашников“ публикува в YouTube канала си.

За чистота на експеримента изстрелите се провеждат и в горната част на тубите, където са парите на горивото, и в долната, където е самата течност. Стрелят по тях от разстояние от 50 м с три различни типа куршуми. Колкото и да е странно, не се случва никакъв взрив или възпламеняване, а единствената щета, която изстрелите нанасят на тубите, са дупки по повърхността им.

След това авторите решават да усложнят експеримента и да сменят куршумите с винтовъчни от голям калибър 7,52-мм – един от куршумите е бронебойно-запалителен. В последния случай по време на изстрела в горната част на тубата за миг се появява искра, но не се получава възпламеняване.

Но от „Калашников“ все пак успяват да повторят холивудската сцена с възпламеняването – за целта авторите поставят на тубата взривяваща се мишена. По техни думи това е единственият начин да получиш експлозия при изстрела, пояснява motor.ru.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest