„Калашников“ представи карабина АКВ-521 с патрон .366 TKM

Концерн „Калашников“ представи гладкоцевната версия на своята нова карабина АКВ-521 с ловен патрон .366 ТКМ.

Главното ѝ предимство е, че човек ще може да се сдобие с нея без 5-годишен опит в притежаването на оръжие, каквото е изискването към нарезните оръжия.

Кaкто поясни директорът на конструкторския център за гражданското стрелково оръжие на „Калашников“ Валентин Власенко, гладката цев на АКВ-521 има в края си нарезка „Парадокс“ с дължина 140-мм. При това диаметърът на цевта с патрон .366 TKM е по-голям, отколкото при калибър 5.45 и 7.62, съответно е увеличен и размерът на газовата камера. Празното оръжие без пълнител тежи 3,9 кг – 100 г повече от нарезния си аналог, пише „Российская газета“.

Като става дума за гладкоцевни оръжия, ефективната дистанция за стрелба ще е до 300 метра. Очаква се, че тази версия на карабината ще бъде пусната едновременно с нарезната модификация.

АКВ-521 е базирана на идеята, че оптиката трябва да бъде неразривно свързана с цевта. Затова структурно оръжието се състои от две основни части – upper и lower. Първата е цевта със затвора и възвратната пружина, втората е всичко останало. Планката за оптиката заема цялата дължина на цевната кутия. Предвидена е и възможност за смяна на цевите за различни калибри.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest