„Калашников“ показа нов автомат за подразделенията на ФСБ

Това е най-новият автомат в страната, който може да произвежда 700 изстрела в минута с новия „тунинг“ на AK-12.

На военното изложение „Армия 2020“ в Подмосковието концернът „Калашников“ представи най-новия си 9×19-мм автомат ППK-20, който е предназначен за елитни части за борба с тероризма, действащи в градските райони.

Руският MP5

Pavel Kuzmichev

Новият ППK-20 прилича на добре познатия немски картечен пистолет MP5, който се използва широко от европейските и американските части за борба с тероризма.

ППK-20 използва пистолетни 9×19-мм патрони и има 30-патронови сменяеми пълнителя. Всеки автомат ППK-20 се доставя с два пълнителя, които могат да бъдат свързани заедно със специално закрепващо устройство. Той може също да използва всички видове 9×19-мм патрони, вариращи от бронебойни до експанзивни или трасиращи.Pavel Kuzmichev

Тежи цели 3 кг и е дълъг 46 сантиметра. Автоматът има 23-сантиметрова цев, която дава достатъчна балистична траектория за поразяване на цели на 100 м разстояние.

ППK-20 е пистолет „разработен като АК“, притежаващ известната надеждност и функционалност на „Калашников“. Така че потребителите не трябва да се притесняват от мръсотия, пясък, вода или каквото и да било друго, което би могло да попречи на стрелбата.Pavel Kuzmichev

ППK-20 използва метода на системата със свободен затвор за автоматичен режим на „Калашников“, докато стреля със затворен болт. Той също има сменяем шумозаглушител, за да прикрива искрите, както и да заглушава звука на изстрела.

Последващо развитие на „Витязь“

Pavel Kuzmichev

Този последен автомат ППK-20 е последващо развитие на руския автомат „Витязь“, който беше приет от руските военни през 2005 година.

Новото оръжие е изминало дълъг път в подобряването на ергономичността, което бе сериозен проблем на предшественика му. „Витяз“ е стандартно оръжие за военните структури и е невъзможно да се персонализира. Човек не може да инсталира никаква оптика или фенери (освен ако не иска да изхарчи парите си в оръжеен магазин за планки „Пикатини“), не може да приспособи приклада според размера си, за да работи удобно по време на операция. И така, „Калашников“ направи множество ергономични настройки в най-новия ППK-20, за да го направи по-удобен за използване.

Според компанията инженерите са направили и редица вътрешни модификации, за да подобрят точността и надеждността му.

До края на 2020 г. новият ППK-20 вече ще бъде в ръцете на руските сили в страната – министерството на вътрешните работи, подразделенията на ФСБ и от Федералната служба за защита.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest