Какво знаем за военните вирусолози, които Русия изпрати в Италия?

Осемте лекарски екипа взимат със себе си и оборудване за обдишване на болните.

Руската военна авиация на 23 март достави в Италия екипи вирусолози и медицинско оборудване за лечение на заболелите с коронавирус, гласи съобщение на военното ведомство на страната.

От министерството на отбраната поясниха, че самолетите са откарали в Италия осем екипа руски военни вирусолози и медици, комплекси за аерозолна дезинфекция на транспорта и териториите, а също така и медицинско оборудване, необходимо за обдишване на заболелите.

AP

В съобщението на ведомството се отбелязва, че лекарите са изпратени в „най-засегнатите райони в страната“. Така руските специалисти, техниката и имуществото кацнаха на авиобаза „Практик де Маре“ на италианските ВВС, която се намира на 30 км югозападно от Рим.

По последни данни Италия изпревари Китай по брой жертви на коронавирусната инфекция и заема първото място по количество заразени в Европа. В страната са регистрирани около 60 000 случая на зараза, като вече над 5400 души починаха.

Сутринта на 21 март руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с председателя на Съвета на министрите на Италия Джузепе Конте потвърди готовността на страната оперативно да окаже необходимата помощ.

Кои са военните лекари и защо именно те са там

Reuters

В руската армия има войски за радиационна, химическа и биологическа защита (РХБЗ). Тази структура е създадена за ликвидация на последствията от употреба както на оръжия за масово унищожение, така и за лечение при епидемии и вируси, които могат да поразят руските войски на фронта.

„В Италия изпращат хора, които преди няколко години са се борили с епидемията от ебола в Африка. Това са хора с опит в работата в кризисни и стресови ситуации“, каза пред Russia Beyond бившият военен анализатор на в. „Известия“ Дмитрий Сафонов.

Според него специалистите носят със себе си най-новото медицинско оборудване, демонстрирано на военните салони „Армия 2018“ и „Армия 2019“ в Подмосковието.

„Освен Русия структури, подобни на РХБЗ, имат само САЩ и Великобритания. Американците и британците в момента се занимават с лечението на болните в своите региони. А, тъй като в Русия ситуацията с коронавируса не е толкова критична, както в Европа и САЩ, можем да помогнем на нашите приятели зад граница“, добави анализаторът.

Да разшифроват „европейския“ геном на коронавируса

Reuters

Освен да помогне на болните, Русия иска да получи „европейския“ геном на коронавируса, за да се подготви за разпространението на епидемията на своята територия.

„Вече имаме китайския геном на коронавируса и лекарите работят над създаването на ваксина за лечението му. Щом медиците получат пълната картина от „западния“ фронт, ще успеят в пъти по-бързо да направят антидот за него“, обобщава Сафонов.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest