Общество

Какво знаем за новия руски плаващ танк

Тази машина ще може да пресича реки и едновременно с това да стреля по врагове.

В края на декември 2020 г. руските военни разкриха кадри от бойните тестове на новия си плаващ танк – „Спрут-СДМ1“. Машината е създадена за руските ВДВ и наскоро доказа на какво е способна срещу високите вълни на Черно море.https://www.youtube.com/embed/6YkYlgGB2Hs

„По време на държавните изпитания лекият танк беше обект на екстремни тестове в морето, в централната зона на Русия и в субтропиците, където температурата достига до 40 градуса, и ги премина успешно. В началото на тази година се планират и тестове за ниски температури. „Спрут-СДМ1″ е предназначен предимно за руските десантчници, но освен това очакваме възможностите му да представляват интерес и за чуждестранни клиенти“, заяви Бекхан Оздоев, индустриален директор на оръжейния комплекс на държавната корпорация „Ростех“.

От пресслужбата им отбелязаха, че на всеки стадий на тестовете се провежда стрелба при различни условия. Според резултатите от държавните изпитания проектната документация на машината трябва да получи означение „01“, с което ще стартира и масовото ѝ производство.

„Тестовете потвърдиха, че бойното превозно средство е способно да преодолява водни препятствия без подготовка, когато вълнението на морето е до три бала; да се задържа на повърхността по време на стрелба и лесно да се приземява на неподготвени брегове“, гласи съобщението на „Ростех“.

Какво стои зад „Спрут-СДМ1“

Лекият плаващ танк „Спрут-СДМ1“ е разработен и създаден на базата на модела „Спрут-СД“. Новата машина има подобрен команден контрол благодарение на монтираното оборудване за работа като част от единната тактическа система за управление. Бойната ѝ мощ също е подобрена с нова цифрова система за управление на огъня.

„Спрут-СДМ1“ е въоръжен със 125-мм танково оръдие. Способен е да изминава дистанции от 500 км, без да презарежда с гориво. Може и да бъде транспортиран до бойните зони чрез десантни кораби или военнотранспортни самолети, да се приземява с парашут заедно с екипаж на борда си.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest