Общество

Какво знаем за двете нови системи за противовъздушна отбрана за руските кораби

Тези системи ще могат да свалят най-новите ракети и нисколетящи цели, приближаващи кораби директно над водната повърхност, дори в най-силните бури.

Зенитният ракетен комплекс (ЗРК) „Ресурс“, за първи път показан от концерн „Алмаз Антей“ на Международния военноморски салон „МВМС-2021“ в Санкт Петербург в началото на юли 2021 г., може с една ракетa да порази всяка цел, която атакува кораба му. Това обяви на изложението зам.-ръководителят на Научно-техническия център „Алтаир“ (част от научно-производственото обединение „Алмаз“ на концерн „Алмаз-Антей“) Сергей Павлов.

Според него „Ресурс“ е уникален с компактната си модулна конструкция и висока ефективност.Многоканален зенитно-ракетен комплекс (ЗРК)

Многоканален зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) „Ресурс“ВКО „Алмаз Антей“

„Комплексът формулира летателна задача за ракетата, насочвайки я към зоната на целта, където ракетата самостоятелно търси мишената, като се насочва към нея и я поразява. Всеки корабен радар с добри характеристики по отношение точноста на съпровождането на цели може да даде на комплекса целеуказания за поразяване“, каза Павлов.

Представителят на концерна отбеляза, че комплекс „Ресурс“, който е разработен за руския флот, е преминал пълния цикъл на изпитания. Потвърдени са всички характеристики, заложени в работната задача. Сега зенитната ракетна система преминава опитна експлоатация като част от въоръжението на корветите на флота и ще бъде една от основните противовъздушни системи на флота.

„Комплекс „Ресурс“ е оборудван с два типа ракети: с обсег за поразяване на въздушните цели до 28 км и до 10 км“, отбеляза специалистът.Многоканален зенитно-ракетен комплекс (ЗРК)

Многоканален зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) „Ресурс“ВКО „Алмаз Антей“

Същевременно той подчерта, че минималната височина на поразяване на въздушни цели е само 5 м, докато максималната е 20 км.

Според представителя на концерна, ЗРК се планира за монтиране на модерни надводни кораби.

Комплексът може едновременно да обстрелва до 5 цели. Ракетите се изстрелват вертикално и нямат отделящи се части.

„Ресурс“ е най-новата зенитно-ракетна система за отбрана на кораби. Все пак в края на 2019 г. „Алмаз Антей“ представи и друга корабна система за ПВО, която по-рано бе тествана в бойни условия срещу терористи на „Ислямска държава“ в Сирия.

„Панцирь“ за кораби

„Панцирь-МЕ“ е морският аналог на небезизвестния зенитен ракетно-артилерийски комплекс „Панцирь-С1“ с наземно базиране.Корабна зенитна ракетно-оръдейна система

Корабна зенитна ракетно-оръдейна система „Панцир-МЕ“Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

Това е артилерийска система, разработена за морски битки, така че да прехваща вражеските ракети и други снаряди по време на дъждове, ветрове, морско вълнение и дори бури.

Тя е компактна и е покрита с антикорозионна обвивка, за да издържа на досег с вода и да не ръждясва.

Най-голямата разлика между версията с морско и наземно базиране е във вътрешността – корабната система сваля ракети, летящи над отразяващата водна повърхност, която обикновено скрива траекториите на снарядите от противоракетните системи.

Още една разлика между двете версии е в тяхната скорострелност. Наземната изстрелва по 4800 снаряда в минута, докато морската – почти 10 000.

Морското „чудовище“ може едновременно да свали до 4 цели, летящи над повърхността.

„И двете системи ще си помагат и ще работят по двойки за поразяване на малки и големи цели в морето. Ще се фокусират над реактивни самолети, ракети и бомбардировачи, докато „Панцирь“ ще действа срещу малки цели или снаряди, успели да преминат ракетите на „Ресурс“, каза главният редактор на сп. „Арсенал Отeчества“ Виктор Мураховски.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest