Какво знаем за Cheсkmate – новият руски изтребител, който ще се конкурира с F-35

Плановете са от 2026 г. този изтребител да излезе на пазарите в Африка и Близкия изток, както и в Индия, Виетнам и Латинска Америка.

Новият руски лек еднодвигателен изтребител от пето поколение Cheсkmate беше представен в Русия на 20 юли. Руската държавна корпорация „Ростех“ демонстрира прототип на изтребителя по време на МАКС 2021, който се провежда в Жуковски, недалеч от Москва, в периода 20-25 юли. До този момент проектът беше под гриф секретно.

Конкурент на F-35

Сергей Фадейчев/ТАСС

Cheсkmate е проектиран от конструкторско бюро „Сухой“ – част от руската Обединена авиостроителна корпорация (собственост на „Ростех“) – и, следователно, следва да бъде базиран на технологиите, използвани при конструирането на най-модерните руски изтребители – Су-57 от „Сухой“.

Cheсkmate е проектиран с използването на научни и технически решения, придобити по време на създаването на изтребителя от пето поколение Су-57, и с разширеното използване на суперкомпютърни технологии“, заяви Михаил Стрелец, главен конструктор на Cheсkmate.https://www.youtube.com/embed/FlBQD2IkZNY

В отличие от тежкия двудвигателен Су-57, Checkmate се класифицира като лек еднодвигателен изтребител, сравним с американския F-35 или шведския Saab JAS 39 Gripen.

Конструкторите на новия Checkmate посочват като основно предимство пред американския F-35 по-ниските оперативни разходи, както и по-евтината поддръжка.

„Ще бъдат 6-7 пъти по-малки от тези на F-35 и в сравнение с Gripen NG“, отбелязаха конструкторите на изтребителя пред РБК.Сергей Фадейчев/ТАСС

Цената на час летене на F-35 е около $33 000, а руският изтребител се очаква да консумира едва $5000 за час летене, което прави Checkmate привлекателна алтернатива за страните, които искат да обновят въздушния си флот с нови изтребители, като едновременно пестят пари.

Руският изтребител следва да е и много по-евтин за поръчка, в сравнение с F-35, който струва близо $80 млн. за единица.

„Това е изтребител от пето поколение. Има съответните чуждестранни аналози: the F-35, Gripen и Rafale. Но ние си поставихме за цел да направим много евтин и ефикасен самолет. Ще имаме цена, надявам се, някъде около $25-30 млн., а те [другите страни] оценяват [алтернативите] от $60 до $90 млн.“, отбеляза Сергей Чемезов, шеф на държавната корпорация „Ростех“, по време на авиокосмическия салон МАКС 2021.

„Като вземем предвид сериозните летателни характеристики и достатъчно широките ударни и разузнавателни възможности на машината, както и ниската радарна видимост, се надяваме, че изтребителят ще представлява сериозна конкуренция за водещите западни производители на леки еднодвигателни изтребители от пето поколение“, заяви Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество.Виктор Молодцов/“Ростех“

Експортно ориентираният изтребител Checkmate вече има неназован поръчител, който е направил първата значителна поръчка, твърди руският вицепремиер Юрий Борисов. Въпреки че той не посочи кой е клиентът, отбеляза, че става дума за военновъздушните сили на друга държава.

Графикът за експорт на Checkmate изглежда ще се разтегне в четири години, тъй като, според служителите, първите полетни изпитания ще бъдат проведени след две години, през 2023 г., и след още две години компанията ще е готова да стартира масовото производство и износа на новия изтребител.

Въоръжението на Checkmate

Щом това се случи, Checkmate ще се ползва за поразяване на въздушни и наземни цели. Максималното му бойно натоварване, според наличната информация, ще е 7400 кг. А обхватът на полета му, без дозареждане, ще е 2900 км.

Съгласно описанието на самолета на сайта на компанията-производител, изтребителят е способен да носи до пет ракети „въздух-въздух“ за откриване и ликвидиране на вражески изтребители от пето поколение при близки боеве или от дистанция. Освен това ще разполага с оръдия за унищожаване на наземни цели.Виктор Молодцов/“Ростех“

В общи линии изтребителят се характеризира с ниска радарна видимост и подобрена система за пасивно откриване с широк обсег.

Автоматизираната система за логистична поддръжка, наречена „Матрьошка“, за Checkmate е създадена от нулата. Системата е проектирана, за да редуцира разходите и да увеличи ефективността на следпродажното обслужване чрез използване на технология за прогнозен анализ, която позволява предвиждане на всички необходими мерки за поддръжка за всеки самолет във флота.

Едно от ключовите конкурентни предимства на този изтребител е способността за персонализация според определен летец. Отгоре на всичко ОАК работи над създаването на безпилотна версия на изтребителя, базирана на наличния прототип.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest