Какво значи косата за руската жена?

Как да определиш дали едно момиче е свободно или вече си има половинка? Просто погледни прическата ѝ!

Да видиш рускиня с къса коса преди стотина години е практически невъзможно. С пуснати коси също не е прието да ходиш сред хора – днес това може да се сравни с ходенето в офиса по нощница. Жените на всички възрасти имат дълги коси, сплетени на плитки.

Косите са статус

Алберт Дзен/ТАСС

Една от най-простите на пръв поглед прически – дългата плитка – има сакрално значение за жените в Рус. Първо, така се разбира дали жената е свободна или вече има отношения с някого. Неомъжените момичета носят по една плитка, а щом се появи жених – сплитат в плитката си ярка лента.

Две ленти означават, че родителите на момичето вече са дали съгласието си за брака.

А две плитки могат да носят само омъжените жени. В Рус съществува обичай за разплитане на плитките в навечерието на бракосъчетанието, който символизира прощаването с моминския живот. В някои региони в обреда участва и братът на невестата, в други – самият жених, а в трети – приятелки.

Тъй като семейният статус задължава жената винаги да покрива главата си, то двете плитки се прибират в хитра прическа под кърпата за глава. И никой освен семейството не може да вижда косите ѝ. Ако жената не е омъжена (имало и такива случаи), то до старини носи една плитка.

Плитката за жената е като брадата за мъжа

Плитката се смята за символ на честта, както и брадата за мъжа: да дръпнеш някого за плитката е голямо оскърбление. В Рус насилственото рязане на плитката сред селянките е наказание за сериозни дела – прелюбодеяние например. И наказанието се определя от селския съд.

„Облеклото на руската булка“ от Константин МаковскиСерпуховски музей на историята и изкуството

При това момичето може само да си отреже плитката в знак на траур, ако е починал женихът ѝ. Така показва на околните нежеланието си да се омъжва. В някои региони има обичай за даряване на плитки: момичетата ги подаряват на бъдещия си съпруг, сякаш отдават живота си в ръцете му. Ако селото е нападнато от врагове, мъжът може да вземе в боя косите на жена си като талисман.

Цялата сила в косите

Славяните имат много поверия, свързани с косите. Предимно смятат, че в тях се намира жизнена сила, затова трябва да се отнасяш към тях с уважение.

Малките деца не се подстригват до определена възраст (някъде до 3, някъде дори до 5) и се стараят да не ги решат. А обредът на първото подстригване е едно от главните събития в живота на младия славянин.

„Момиче пред огледалото“ от Филип Осипович Будкин, 1848Национален художествен музей на Беларус

От ранни години момичетата се учат да се грижат за косите си и само на близките си хора позволяват да им помогнат в сплитането и разресването на заплетените коси. Колкото по-гъста е косата (най-добре с дължина до пояса и с дебелина на ръка), толкова по-завидна е невестата. Момичетата старателно разресват косите си вечер, възстановявайки похабената през деня енергия. Сплитайки косите си могат да четат заклинания за любов или против уроки.

Ако една плитка изпълва с жизнена сила едно момиче, то две плитки символизират живота както на собственичката си, така и на бъдещите ѝ деца. Още от древни времена има поверие, че бременните не трябва да подстригват косите си. Но това не значи, че в Рус изобщо не са се подстригвали.

За да растат по-бързо косите и да са по-гъсти, от 16-годишна възраст подрязват връхчетата им, като го правят само при растяща луна. Подстриганите коси не трябва просто да се хвърлят, за да не направят на човека магия, – вместо това се изгарят. Между другото, и до днес в Русия момичетата често сверяват с лунния календар, когато избират ден за подстригване.Александър Полегенко/Sputnik

В древни времена не се е смятало за прилично да носиш косите си пуснати, но също така е смятано за опасно – момичето може да стане жертва на негативното въздействие на зли сили. Е, действително на езическия празник на Иван Купала момичетата могат да пускат косите си – именно за „контакт“ със света на духовете.Константин Ершов, Георги Кропачиов/Мосфилм, 1967

Според славянската митология и вещиците са с пуснати коси – от русалките до Баба Яга.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest