Общество

Какво умее изкуственият интелект на танка „Армата“?

Серийните доставки на танка Т-14 „Армата“ ще започнат през 2021 година.

Серийните доставки на танка Т-14 „Армата“ ще започнат през 2021 година. Това е най-добрият танк в света днес. В бъдеще той ще се стане основен танк на руската армия, каза за „Интерфакс“ ръководителят на корпорацията „Ростех“ Сергей Чемезов.

Съществува безпилотна версия на машината, но тя ще остане опитен образец за отработка на нови технологии. „Платформата ‘Армата’ се използва основно като управлявана от екипаж техника“, каза Чемезов, цитиран от „Российская газета“.

Независимо от това, дори и с екипаж, в Т-14 има работа за изкуствен интелект. На него е поверено например насочването на оръдията.

„Екипажът няма нужда да се прицелва – достатъчно е да се посочи целта, тогава автоматиката ще свърши всичко сама: тя ще определи точното разстояние до целта и ще насочи оръдието към нея. За това машината използва елементи на изкуствен интелект“, обясни ръководителят на „Ростех“.

Танкът Т-14 „Армата“ е първата в света бойна машина от трето следвоенно поколение. Основната му разлика от класическите танкове е необитаемият купол и дистанционно управляемото въоръжение. Сега Т-14 преминава изпитания в армията. Първа новата техника ще получи гвардейската танкова армия в Подмосковието.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest