Общество

Какво става с убийците на царския фаворит Григорий Распутин?

Кои са участниците в заговора и как се развива съдбата им – научете в нашия материал. 

На 30 декември 1916 г. под Петровския мост на река Малая Невка намират тялото на Григорий Распутин. Той има безграничното доверие на царското семейство: старецът от Тоболска губерния по някакъв начин облекчава симптомите на болестта на престолонаследника Алексей, който страда от хемофилия. С течение на времето Распутин придобива все по-голямо влияние в семейството на Николай II. За него се носят най-различни слухове: някои казват, че Распутин е германски шпионин, други го наричат мистик и хипнотизатор. Всички са единодушни в едно: императорът и императрицата са напълно под властта му. А критиците мигновено са изключвани от числото на доверениците.

Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Първото покушение срещу Распутин е извършено през 1914 година. Второто – успешно – две години по-късно. Извършителите не започват да отричат, но и не срещат сериозно наказание – след абдикацията на императора делото е приключено. Кои са убийците?

Феликс Юсупов

Феликс Юсупов в изгнание

Феликс Юсупов в изгнаниеFine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Последният от князете Юсупови, наследник на една от най-благородните и богати фамилии на Руската империя, Феликс напълно оправдава името си, което на латински означава „щастлив“. Той учи в Оксфорд, изключително артистичен е и обича практичните шеги с маски. Веднъж, под прикритието на парижки певец, получава ангажимент да свири в ресторант „Аквариум“: и успешно изнася концерти, докато не го разкриват – Юсупов е разпознат по бижутата, които взема назаем от майка си.

През 1914 г. младият княз се сродява с Романови: жени се за Ирина, сестрата на Николай II. За сватбата те получават необичаен подарък от царя – разрешение да заемат императорската ложа в театъра.

Ирина Александровна

Ирина АлександровнаFine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Като осъзнава влиянието на Распутин върху царското семейство, Феликс решава, че е необходимо да го елиминира, и става участник в заговора и убийството, което се извършва в собствения му дворец. Доверието, което старецът оказва на Малкия (както наричал Феликс), изиграе фатална роля: нищо неподозиращ, Распутин отива на гости при него, където вече го чакат заговорниците. 

След революцията Юсупови заминават за Лондон, а след това за Париж, където основават модната къща IRFE. През 1928 г. княз Феликс публикува мемоари, в които описва убийството на Распутин, и винаги се придържа само към тази версия. Опровергавайки спекулациите и измислиците по темата, той влиза в страстни съдебни спорове. В началото на 1930-те години княз Феликс изнервя Холивуд: след излизането на филма „Распутин и императрицата“, където съпругата му е представена като любовница на стареца, той обвинява студио MGM в клевета и ги принуждава да платят 25 000 лири.   

През целия си живот Юсупов помага на сънародници, които също като него са се озовали в изгнание. Дава пари, работа, настанява ги и събира средства за Руския червен кръст. Никога не се завръща в Русия. 

Великият княз Дмитрий Павлович

Братовчедът на Николай II расте в семейството на московския генерал-губернатор, великия княз Сергей Александрович. След неговото убийство Дмитрий Павлович преминава под опеката на императора. Отличен ездач, през 1912 г. великият княз води отбора на Руската империя на Олимпийските игри в Стокхолм. Въпреки скромните си резултати – пето място в отборното прескачане на препятствия и девето в индивидуалното състезание – великият княз се запалва по идеята за общоруски олимпийски игри. Първите такива състезания се провеждат през 1913 г. в Киев, а година по-късно – в Рига.

Олимпойските игри в Стокхолм през 1912 г.

Олимпойските игри в Стокхолм през 1912 г.Свободни източници

Григорий Распутин неволно повлиява на съдбата на великия княз: знаейки, че Дмитрий Павлович има отрицателно отношение към него, императрица Александра Фьодоровна не разрешава годеж между него и дъщеря си великата княгиня Олга.

След като научава за убийството на Распутин, съпругата на Николай II е толкова ядосана, че иска незабавното арестуване на великия княз и Феликс. Опасявайки се от народни вълнения, императорът възможно най-скоро изпраща братовчед си в Персия. След революцията Дмитрий Павлович живее в Европа и Съединените щати и изживява бурен романс с Коко Шанел. Именно той запознава гранд дамата на парижката мода с парфюмериста Ернест Бо, който създава парфюма Chanel No. 5.

Великият княз Дмитрий и Коко Шанел през 1920-те

Великият княз Дмитрий и Коко Шанел през 1920-теСвободни източници

Великият княз никога не разказва за убийството на Распутин.

Владимир Пуришкевич

Владимир Пуришкевич

Владимир ПуришкевичFine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Един от лидерите на дясната монархическа организация „Съюз на руския народ“ и основател на „Руския народен съюз „Михаил Архангел“, депутат в Думата. Името на Владимир Пуришкевич е здраво свързано със скандалите – той ги обича и умее да ги използва в своя полза. Всяко скучно заседание се превръща в политическа гротеска: извеждат го насила – Пуришкевич сяда на раменете на охраната и „изплува“, скръстил ръце, от залата.

Но с избухването на Първата световна война шегите свършват: той организира влак на Бърза помощ и сам пътува в него до фронта, за да евакуира ранените, като доставя храна и дрехи. През ноември 1916 г. произнася реч, в която казва, че „цяла Русия еднакво гледа на ужаса, който представлява Распутин, като на неугасваща лампа в царските покои“. Скоро княз Феликс Юсупов му предлага да се присъедини към редиците на заговорниците.

Свободни източници

След революцията бившият депутат се опитва да организира антиболшевишко движение и успява да публикува дневник, в който описва убийството на Распутин. През януари 1920 г. умира в Новоросийск от тиф.

Станислав Лазоверт

Станислав Лазоверт

Станислав ЛазовертСвободни източници

Това е главният лекар на санитарния влак на Пуришкевич, който пълни пирожките, предназначени за Григорий Распутин, с калиев цианид. Той също така, според заговорниците, е трябвало да потвърди смъртта на стареца. Много от обстоятелствата по този случай остават неизяснени – заговорниците не са единодушни в показанията си. Съществува и версия, че всъщност Лазоверт не е могъл съзнателно да тръгне да убива човек и не е добавил цианид към пирожките. Може би затова Распутин, след като изяжда цял поднос пирожки, не чувства дори леко неразположение.

След като напуска Русия, Лазоверт живее в Съединените щати и Париж и също така публикува мемоарите си за заговора.  

Сергей Сухотин

Сергей Сухотин

Сергей СухотинСвободни източници

Сергей Сухотин, командир на рота в 1-ви стрелкови полк на гвардейците на Негово Величество, е познат с Юсупови през първата си съпруга, пианистката Ирина Енери. Интересното е, че дъщеря им Наталия е кръстница на княза. Влизайки в числото на заговорниците, Сухотин е трябвало да се представи за стареца Григорий и с открита кола да отиде в дома му след убийството, за да отклони подозренията, и едва след това да изнесе трупа от двореца на Мойка. След като се отървават от Распутин, Сухотин и Лазоверт отнасят тялото му в реката.

След революцията е обвинен в подкуп и хвърлен в затвора. След освобождаването си помага за организирането на музея на Лев Толстой „Ясная поляна“ и се жени за втори път – за внучката на Толстой София. Но скоро получава инсулт: Сухотин е транспортиран в Париж, където за него се грижи Феликс Юсупов. За това каква роля е изиграл в убийството на Распутин, става известно едва след излизането на мемоарите на княза. Владимир Пуришкевич споменава в записките си само за някой си „лейтенант С.“

автор: АННА ПОПОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest