Какво символизират цветовете на руския флаг?

Бяло, синьо и червено – каква е връзката с нидерланския флаг и корабостроенето и какво е схващането за тези цветове в различните времена?

Флагът е един от основните държавни символи на Русия. Дълги години червеното знаме със сърп и чук е официален флаг на СССР. В новата история трикольорът с бяло, синьо и червено се появява за първи път на 22 август 1991 година. Сега това е Денят на руския флаг – на тази дата е издаден указът за Официално признаване и използване на Националното знаме на РСФСР.

През 2000 г. Владимир Путин подписа конституционен закон за руския флаг, който описва как трябва да изглежда и къде да се използва. Между другото, за оскверняването му се влиза в затвора.

Днес няма официална интерпретация на значението на цветовете. Но като цяло се приема, че бялото символизира мира, чистотата и непорочността; синьото е цветът на вярата, верността и постоянството; червеното пък означава силата и кръвта, пролята за Отечеството.

Произход на флага

Вярва се, че до XVII в. Русия няма знаме като държавен символ, а основно се използва герб. Флагът се появява за първи път на корабите.

През XVII в. корабостроенето в Русия започва активно да се развива, като се канят корабостроители от Холандия. Именно те предлагат цветова комбинация, с която са добре запознати. И цар Алексей Михайлович я приема.Знамето на Холандия

Знамето на ХоландияPublic domain

Историците са съгласни, че за първи път „трикольор“ с двуглав орел – руският герб – се появява на фрегатите „Орел“, но няма официално доказателство, потвърждаващо тази теза. Със сигурност обаче се знае в какъв ред са подредени цветовете.

Известно е още, че през 1693 г. отряд малки съдове на Петър Велики извършва плаване по Бяло море, демонстрирайки бяло-синьо-червения „флаг на Московския цар“. Оригиналното платнище се пази и до днес!Public domain

Царят прекарва дълго време в изучаване на корабостроенето в Холандия, така че цветовете са му познати. През 1705 г. Петър подписва указ, според който всички руски търговски кораби трябва да имат бяло-синьо-червен флаг.

Смята се, че бялата линия е символизирала свободата и независимостта, синята е свързана с религията и със защитниците на руската земя, а червеното, както и днес, символизира смелостта и доблестта на воините, дали живота си за своята страна.

И така трикольорът остава символ на флота дълго време – започва да се появява на суша, когато руските навигатори откриват нови земи, завладяват Сибир и Далечния изток, поставяйки флага си там.

След Петър I обаче в армията стават популярни хералдическите цветове черно и златно. Тогава на държавно ниво започва да се използва флаг с черно, жълто и бяло (днес този „империалистически флаг“ се използва от привържениците на ултрадясното).Public domain

Национални цветове

През 1883 г. Александър III решава да върне бялото, синьото и червеното за церемониални случаи и след подробен дебат за значението на цветовете, Николай II отново ги прави национален символ. Те украсяват и церемонията на коронацията му.Public domain

По това време цветовете имат следното обяснение: бяло за свобода, синьо за Богородица и червено за държавната мощ.

Това е политическо решение, тъй като императорът иска да създаде „национален“ флаг и да възроди традициите на Петър I. Същевременно намерението му е да използва цветовете, за да демонстрира близост до народа – целта им е да обединят огромната империя.

„На празници великоруският селянин се разхожда в червена или синя рубашка, докато този от Малорусия (Украйна) и Белорусия носи бяла; руските селски жени също носят червени и сини рокли. Изобщо, за руския ум това, което е червено, е хубаво и красиво…“, се казва в доклад за цветовете, предназначен за царя.

Бялото е цвят на непорочността и свободата, както и снегът, който покрива по-голямата част от Русия през зимата.

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest