Общество

Какво си подарят Романови за Коледа

Бижута, книги, красиви съдове, сладкиши, дрехи и дори мебели – какво ли не подаряват членовете на царското семейство на домочадието си.

Те са и истински законодатели на модата в областта на подаръците.

Днес в Русия най-големият празник в годината, свързан с елха и подаръци, изобщо не е Коледа, а Нова година. За това е виновно съветското правителство, което отменя празнуването на християнската Коледа, но пък в замяна „дарява“ мащабно празнуване на Нова година.

В дореволюционна Русия обаче Рождество Христово е много любим празник и той се посреща с охота. Освен това, ако сега Руската православна църква отбелязва този ден на 7 януари, то до 1918 г. Коледа в Русия, както и за другите християни, е на 25 декември. Този ден е специален за царското семейство. За подаръци на децата и домочадието не се жалят никакви пари.

Подаръци за децата 

През XVI-XVII в. царете отдават голямо значение на църковния празник, но той няма особен семеен характер. В навечерието на Коледа царете се отдават на благотворителност – обикалят болници и домове за бедни, където раздават щедра милостиня, посещават затвори и дори помилват осъдените. След това царете задължително присъстват на нощната коледната служба в храма, а тя е основното събитие.

Вече след богослужението на сутринта в царските покои в Кремъл се канят църковни йерарси и хор, който изпълнява специални песнопения, възхваляващи Христос и царя. Царете ги черпят с празнична „медовина“ и им подаряват скъпоценни ковши (специални съдове за напитки в Рус).

Чак след това подаръци получават и царските деца – например скъпи тъкани, на които са избродирани фигури (коприна и брокат) и чаши със скъпоценни камъни. Момчетата получават саби играчки, а момичетата – всякакви украшения. 

До XIX в. само в средите на богатите и знатни семейства е прието да се подаряват подаръци за празника.

Първите подаръци под елхата

Традицията да се украсява елха за Рождество също не съществува дълго време в Русия. Пък и въобще елхите са се асоциирали с покойници – при погребение хвойнови клони са хвърляли по пътя към гробището и така символично са показвали пътя на душата на умрелия. За първи път Петър I заповядва домовете да се украсят с елхи, когато през 1700 г. въвежда празнуването на Нова година. Германката Екатерина II също подкрепя новогодишната традиция.

За първи път коледна елха е украсена в Кремъл през 1817 година. От 1820-те години традицията се вкоренява в царските дворци в Петербург. При Николай I започват да се крият подаръци под коледната елха. Смята се, че такова домашно празнуване на Рождество с елха и подаръци е внесла в царското семейство съпругата на императора Александра Фьодоровна. Тя е германка и дъщеря на пруския крал Фридрих Вилхелм III, а в тяхното семейство Рождество винаги се е празнувало на широка нога – с пищна елха и подаръци.

Съпругата на Николай I, Александра Фьодоровна

Съпругата на Николай I, Александра ФьодоровнаGeorge Dawe, 1826/Свободни източници

„По време на царуването на император Николай I Рождество Христово в аристократична, а по-късно и в градска среда, придобива чертите на домашен семеен празник, за който те внимателно се подготвят, без да пестят нито време, нито пари“, пише Юлия Уварова в книгата „Коледа и Нова година в Русия XVI-XX век“.

Понякога подаръците са толкова много, че не се побират под елхата. През 1847 г. синът на Николай, великият княз Константин, изброява в дневника си многобройните подаръци, които е получил: сабя, кинжал, ризница, черкезки пистолети и книги.

Едуард Гау. Изглед към Ротондата в Зимния дворец, където се поставя елхата

Едуард Гау. Изглед към Ротондата в Зимния дворец, където се поставя елхатаЕдуард Гау/Свободни източници

Дъщерята на Николай I, Олга, си спомня, че през 1837-а ѝ подаряват писалище с кресло, а през 1843 г. „чудесен роял на фирмата Вирта, картини, официални рокли и от папá — гривна със сапфир – неговият любим камък“. 

Едно от най-популярните места, където императорът поръчва подаръци, е „Английският магазин“ на фирмата „Николас и Плинке“ в Санкт Петербург. Там се продават изискани полилеи и скъпоценности, скъпо красиво оръжие, колекционерски вина и още много други неща.

Чаен сервиз от този магазин е подарен през 1893 г. за Рождество на другата дъщеря на Николай – Мария. А през 1850-а императорът ѝ подарява комплект мебели – луксозни дивани, кресла и конзоли.

Сервиз за чай и кафе на фирмата

Сервиз за чай и кафе на фирмата „Николас и Плинке“, 1839Руски музей

Княгините получават като подарък не само картини, украшения и скъпоценности, красиви рокли и дрънкулки (като часовници с изненада), но също и най-разнообразни необходими вещи – кънки, ски, шейни и книги.

Децата могат да направят и „списък с желания“, за да разкажат какво искат за подарък. Знае се, че братът на Александър III Владимир като дете иска стриди за Коледа, които много обича. Самият царевич Александър също е оригинален – желанието му е кухня играчка и костюм на коминочистач

През 1883 г. Александър III поръчва на Императорския завод за порцелан официален Сервиз Рафаело за 50 души, чието изработване отнема 20 години. Всяка година заводът праща част от изпълнената поръчка точно преди Рождество. 

Чиния, купа за хайвер и малка чиния от Сервиз Рафаело

Чиния, купа за хайвер и малка чиния от Сервиз РафаелоДържавен музей-резерват „Царское Cело“

Военни подаръци за мъжете

Традиционен подарък за царските особи от мъжки пол са военни атрибути. Известно е, че майката-императрица подарява в различни години на престолонаследника и велик княз Александър (бъдещият Александър II) ту мундир на Кавалерийския полк, ту турската сабя, ту порцеланови чинии с изображения на руски войски от различни родове и видове. Тя му подарява и сервиз за чай. А от своя баща-император Александър получава кутия с пистолети, бюст на Петър I, книги за историята на Русия.

Ятаган с ножница, направен в Османската империя през 1803-а, Мария Александрова подарява на съпруга си и бъдещ Александър II за Рождество през 1849 година.

Ятаган с ножница. Турция. 1803 от колекцията на музея

Ятаган с ножница. Турция. 1803 от колекцията на музея „Царское село“ Държавен музей-резерват „Царское Cело“

Известно е, че през 1881 г. съпругата подарява на император Александър III револвер „Смит-Уесън“ с патрони и кобур.

Сладки по правило се подаряват само на деца, но възрастните също могат да получат лакомства като подарък – например щайга скъпи сини сливи или сушени кайсии, както и мандарини.

Акварел, нарисуван от Великата княгиня Олга, дъщеря на император Александър III

Акварел, нарисуван от Великата княгиня Олга, дъщеря на император Александър IIIЧастна колекция

Празник с лотария за придворните

Царското семейство организира коледна лотария с подаръци за придворните. Порцеланови лампи, вази, сервизи за чай и дори произведения на Фаберже се разиграват на томбола. Децата на царете помагат да се организират такива лотарии – преди началото те с часове лепят на подаръците етикети, на които са изписани числа.

Освен това членовете на царското семейство правят подаръци за празника на целия огромен „щат“ от слуги и друг персонал в двореца. И също не се скъпят за тях. Гувернантът може да получи скъпа кутия или сребърни прибори за хранене. Сред другите подаръци са перли и подобни „дреболии“.

Последното Рождество на Николай II

Елха за децата на царските слуги

Елха за децата на царските слугиСвободни източници

Николай II празнува Коледа изненадващо скромно. Особено когато настъпват трудни времена в страната в началото на XX век – революции и войни.

В двореца в Царское село, където живее императорското семейство, са украсявани три елхи – за децата има отделна и за прислугата също. Николай II си води бележки за Рождество в своя дневник. Той пише, че винаги след шумните и многолюдни елхи, на които с часове отварят различни подаръци, винаги са имали своя. „След това с Аликс имахме елха за нас двамата“.

На Великден Николай подарява на съпругата си скъпо великденско яйце на Фаберже, а за Рождество подаръците са по-скромни. Само два пъти той подарява бижута на императрицата – диамантена огърлица в годината на сватбата и висулки от нефрит за Коледа след раждането на първото им дете, княгиня Олга.

Последната царска двойка прави скромни подаръци и на децата.  Императрица подарява на наследника Алексей първия му дневник.

Фотоателие на Боасон и Еглер/Свободни източници

На Рождество през 1917-а, когато вече семейството е в изгнание в Сибир, императрица Александра сама изплита вълнени жилетки за децата. А на своята придворна дама и приятелка Анна Вирубова императрицата праща шал и чорапи, които самата тя е изплела (а освен това в колета има брашно, макарони и салам – истински разкош за следреволюционното време).

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest