Какво се случва с най-богатите хора в Руската империя след Революцията през 1917?

Колкото и да е странно, някои от най-богатите мъже в Империята симпатизират на каузата на революционерите.

  1. Николай Второв – 60 милиона рубли (приблизително  $777 милиона през 2021)

Николай Второв

Николай ВторовSputnik; Свободни източници

Второв се сдобива с прякора „Сибирския американец“ заради невероятните си предприемачески умения. Той получава добър старт в живота от баща си – успешен търговец, който оставя на сина си наследство от над 13 милиона рубли след смъртта си.

След като се мести в Москва през 1897 г., Второв инвестира богатството на баща си в различни фирми, банки и заводи. Влага пари и в създаването на нови производствени мощности: заводи за боя и фабрика за производство на автомобили.

Първата световна война е благословия за бизнеса на Второв, който бързо адаптира продукцията си за нуждите на военните и работи на пълен капацитет.

След Революцията през 1917 г. Второв обявява, че е лоялен на болшевиките, но не живее достатъчно дълго, за да адаптира бизнеса си към новия начин на управление. На следващата година – през 1918 г., Второв умира при мистериозни обстоятелства.

Неговото имение в Москва по-късно става официална резиденция на американския посланик в СССР, а по-късно и в Русия.

  1. Семейство Нобел – 60 милиона рубли (приблизително $777 милиона към 2021)

Емануел Нобел

Емануел НобелSputnik; Свободни източници

Наследникът на друго влиятелно семейство – Емануел Нобел, работи в петролната индустрия. Семейството му инвестира в производството на петрол и керосин в Руската империя. Фирмата му „Братя Нобел“, измества основния доставчик на керосин в Русия „Стандарт Ойл“ от пазара. Тя открива над 12 петролни рафинерии в Руската империя, инвестира в тръбопроводи, складове и петролни танкери.

В началото на Втората световна война приходите на компанията нарастват успоредно с търсенето на петрол в Руската империя. Скоро обаче икономическата и политическата криза удрят и фамилията Нобел. След като болшевиките национализират производството на петрол през 1918 г., известното семейство трябва да напусне Русия. Емануел Нобел умира в Швеция през 1932 година.

  1. Сава Морозов – 44 милиона рубли (приблизително $570 милиона към 2021)

Сава Морозов

Сава МорозовSputnik; Свободни източници; Руски музей

Именитата династия на Морозови е с изключително скромен произход. Тя е основана от крепостен селянин, който през 1970 г. има само 5 рубли, за да създаде успешна текстилна фирма. С времето малкият бизнес се разраства сериозно и в началото на XX в. вече е една от най-големите текстилни компании в Руската империя.

Именно тогава Сава Морозов поема контрола над семейния бизнес. Той е изключително богат човек и филантроп. Може би усещайки приближаващите катаклизми, Сава Морозов предлага на майка си, която е легален собственик на семейното богатство, следния план – да въведат нова система на управление в заводите, която предвижда печалбата и част от функциите по управлението да бъдат споделени с работниците. Майка му се разгневява и отстранява Сава от ръководството през 1905 година. В същата година бизнесменът се самоубива в Кан, Франция.

Семейните заводи и състоянието им са национализирани през 1918 година. Майката на Сава обаче не става свидетел на това, тъй като умира през 1911 година.

  1. Фамилията Гинцбург – 25 милиона рубли (приблизително $323 милиона към 2021)

Хораций Гинцбург

Хораций ГинцбургСвободни източници

След като се местят в Санкт Петербург, това германско-еврейско семейство основава банкова компания в града. Фирмата, наречена „И.Е. Гюнцбург“ се развива бързо и през 1860-те вече е сред най-големите в Руската империя.

Хораций Гинцбург, който е глава на фамилията по онова време, инвестира сериозно в застрахователния бизнес, златни мини, железници, корабостроителни и захарни заводи. Получава титлата „барон“ и е приятел с високопоставени служители в царската администрация.

В началото на 1890-те банковата компания преживява криза и семейството се пренасочва към миньорския бизнес. Хораций Гинцбург поема контрола над богатата Ленинска златодобивна асоциация.

През 1912 г. работниците в Ленинските мини са екзекутирани в резултат на бруталното потушаване на бунта им. Случаят придобива широка публичност и ръководството на компанията подава оставка. Останалите членове на фамилията Гинцбург напускат Русия през 1917 г., бягайки от Революцията.

  1. Фамилията Гукасови – 15 милиона рубли (приблизително $194 милиона към 2021)

Свободни източници

Единият от тримата братя от влиятелната фимилия Гукасови – Абрам Гукасов, натрупва богатството си от бизнес с петрол. Той, заедно с двамата си братя, основава компанията „Каспийско партньорство“, която се занимава с петрол и търговия и притежава 60 петролни кладенеца. На нея се падат 8% от добива на петрола на Абшеронския полуостров.

През 1917 г. тримата братя напускат размирната Русия и емигрират във Франция. Абрам Гуасков, който има сериозни връзки в чужбина, развива успешен бизнес и извън границите на родината си. През 1924 г. той основава корабостроително дружество в Париж, наречено „Des Petroles d’Outre-Mer“. Абрам Гукасов умира в Швейцария през 1969 година.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest