Общество

Какво яде президентът Путин?

Достатъчен е бърз поглед на топлес снимките на руския президент, за да признаем, че на 70 години той изглежда доста добре.

Как обаче запазва подобна форма? Режимът му на хранене вероятно има нещо общо с това.

И дума не може да става да се управлява най-голямата страна в света на празен стомах. Руската общественост винаги е любопитна какво яде президентът Владимир Путин, затова Russia Beyond разкрива всичко по въпроса.

Президентска закуска

На закуска президентът яде каша, творог (извара) с мед, а също пие сурови пъдпъдъчи яйца. Това съобщават журналисти от канала НТВ, закусвали с Владимир Путин през 2012 година. Те допълват, че Путин обича да пие коктейл от цвекло и сок от хрян.

Няколко години по-късно руският лидер каза пред журналисти, че харесва ориз и елда, но не и овесена каша.

„Нямам много време за хранене“, каза той, „Харесвам зеленчуци: домати, краставици, салата. Сутрин – овесена каша, извара, мед. Ако мога да избирам между месо и риба – предпочитам риба, харесва ми и агнешкото“, каза той, преди да добави, че не си пада много по сладкото, макар от време на време да хапва с удоволствие сладолед.  

Обяд на път

Дмитрий Астахов/RIA Novosti

Путин пътува много из страната и извън нея. Това, което яде в движение, е друга история.

„Когато отивам някъде, с удоволствие опитвам местната кухня. Свикнал съм със зелен чай … Обикновено не вечерям, нямам време. Следобед се опитвам да ям плодове, да пия кефир, ако има; когато няма, предпочитам да не ям нищо „, казва той. 

Преди няколко години в Санкт Петербург ресторант „Подворие“ направи специално меню – „Обядът на Владимир Путин“, в което се предлагат любимите ястия на президента. Той е бил там много пъти и обикновено си поръчва асортимент от меса, наречен „тиган“, който включва говеждо месо, колбаси, шницел и домашни котлети. Пристрастен е и към топло пушената есетра с лимон и масло.

Всеки път, когато Путин се храни с журналисти, изборът на ястие се превръща в темата на деня. Например през 2003 г. в кафе в Калининград, наречено „По пътя“, той поръчва уха (рибна супа), пай с червен хайвер, пушена змиорка и палачинки с ягоди. А през 2008 г., по време на пътуване до Татарстан, той избира салата, пилешка супа с юфка, говеждо месо с ориз и пай.

Какво пие Путин?

Reuters

През 2010 г. главният готвач на Кремъл Анатолий Галкин казва, че Путин предпочита вино или бира. Готвачът споделя тайните на рецепта за специален коктейл, който пият  гостите на официални приеми: много лед, капка лимонов сок, мента и 50 грама шампанско. Галкин е категоричен, че напитката наистина утолява жаждата.

Някои медии също твърдят, че президентът е ценител на испанските червени вина. Очевидно обича и чашка водка след хранене или коняк от Дагестан.

Вкус от детството

Путин веднъж разказа как майка му е „пекла пайове със зеле, месо или ориз – и ватрушки (пайове с варено сирене)“. Може би това обяснява склонността му към пайове.

В книгата „Семейството на Путин“ на Александър Путин, публикувана през 2002 г., авторът пише за Спиридон Путин, дядото на руския президент. Той е работил като готвач в ресторант в Санкт Петербург, близо до военноморското министерство.

„През 1918 г. канят Спиридон да работи в Москва в правителствената столова, където готви за Ленин и съветския елит. Носят се слухове, че по-късно той става личен готвач на Сталин в правителствената резиденция във Валдай“, пише в книгата.

Спиридон Путин умира, когато внукът му Владимир е на 12 години. Бъдещия президент обаче има късмет, защото успява да си похапне от рибената супа и агнешкото с кавказки билки на дядо си, докато той е жив.

автор: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest