Общество

Какво продават в съветските магазини за хранителни стоки

Вярно ли е, че във всеки магазин за хранителни стоки се е продавал черен хайвер, а млякото е било толкова прясно, че е можело да се съхранява само няколко дни?

Вижте тези носталгични снимки на съветските хранителни магазини.

Хората, които са живели по съветско време, обикновено имат много различни спомени: някои разказват за битките по опашките за храна, други смятат, че всичко е било в изобилие, а на храната е била по-натурална и по-добра от днешната.

Всъщност ситуацията е различна в различните периоди (СССР преминава през различни етапи на икономическо развитие през почти 70-годишното си съществуване), да не говорим за различните части на огромната страна.

Нека да разгледаме какво може да се купи в съветските магазини през различните години и региони.

„Елисеевски“, 1950Евгений Халдей/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

Именуването на магазините в СССР е доста просто и ясно: „Мляко“, „Хляб“, „Зеленчуци и плодове“. Освен това в градовете има гастрономи и супермаркети от висок клас, в които се продават всички видове хранителни продукти и стоки за бита – точно както днес. В селските райони има така нареченото „Селпо“ (съкращение от „селски магазин“).Москва, 1958

Москва, 1958Анатолий Гаранин/Sputnik

Днес хората са свикнали със самообслужването, но по съветско време има различна система. Във всеки отдел клиентът избира стока (например колбас или сирене), след което продавачът я претегля, обявява цената, а накрая се плаща на касата и едва тогава стоката може да бъде взета.Сталинград, 1960

Сталинград, 1960Неизвестен автор/МАММ/МДФ

По правило магазините за хранителни стоки работят от 7-8 ч. сутринта до 19-20 ч. вечерта с почивка за обяд. Един ден от месеца е така нареченият „санитарен ден“, когато магазинът се затваря за голямо почистване. В СССР хигиената се приемаше много сериозно.Новая Ладога, Ленинградска област, 1989

Новая Ладога, Ленинградска област, 1989Юрий Белински/ТАСС

Главният магазин за хранителни стоки в СССР, разбира се, е „Елисеевски“ на улица „Горки“ (сега улица „Тверская“) в центъра на Москва. Открит през 1901 г. от търговеца Григорий Елисеев, по съветско време той се нарича „Гастроном №1“. Подобни магазини има и в Ленинград и Киев. Хората идват тук не само за хранителни стоки, но и за да разгледат луксозния исторически интериор.

„Елисеевски“ в Ленинград, 1960Всеволод Тарасевич/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

В този магазин има всичко. Дори когато в другите магазини има недостиг на стоки, в „Елисеевски“ има сирене, колбаси, вино и бонбони от няколко вида и с отлично качество. Интересното е, че всичко е на цените на обичайните съветски стоки (преди цените на хранителните продукти се определят от държавата, а не от магазина).Вино и плодове в московския

Вино и плодове в московския „Елисеевски“, 1965Николай Максимов/Sputnik

Всеки може да дойде тук, но може да му се наложи да чака цял ден на опашка, а междувременно храната може да свърши. Така че е силно препоръчително да се идва рано сутринта. Магазинът в Киев изгаря през 1940-те години. Този в Москва е затворен през 2021 година. В Санкт Петербург обаче той все още е отворен.Селски магазин в Саратовска област, 1967

Селски магазин в Саратовска област, 1967Г. Шчербаков/Sputnik

Какво има по рафтовете на обикновените магазини? Това е типична витрина на обикновен хранителен магазин в съветски град през 60-те – 80-те години на ХХ век. Налични са консерви, изложени под формата на пирамида, сокове в буркани, сирена или колбаси. Бисквитите и бонбоните се продават на грамаж и обикновено са в изобилие. Във всеки магазин за хранителни стоки могат да се купят и местни млечни продукти, чийто срок на годност е само няколко дни. Бутилките с мляко и кефир имат депозитна стойност и могат да бъдат върнати в магазина.Магазин за риба в Мурманск, 1976

Магазин за риба в Мурманск, 1976Семьон Майстерман/ТАСС

Консервите като цяло заемат огромно място във всеки магазин, независимо дали на юг или на север, и са евтини. Почти всички те са местно производство. В много градове има специализирани магазини за риба „Океан“, където може да се види още по-голямо разнообразие от рибни консерви – от шпроти до червен и черен хайвер.Хипермаркет в Сочи, 1971

Хипермаркет в Сочи, 1971Рудолф Алфимов/Sputnik

В градските магазини често липсва добра разфасовка месо и затова на жителите на градовете им се налага да ходят на местните фермерски пазари, където месото е 2-3 пъти по-скъпо, отколкото в магазина. Въпреки това не всеки може да си го позволи, затова си правят котлети от нарязано месо от каквото намерят.Магазин в Челябинска област, 1990

Магазин в Челябинска област, 1990Борис Каулин/Държавен исторически музей на Южен Урал/russiainphoto.ru

Веднага щом нещо се доставя в магазина, бързо се образуват дълги опашки. През 1990 г. в страната е въведена купонната система, а през пролетта на 1991 г., поради паричната реформа, цените на храните в страната се утрояват. През декември 1991 г. СССР престава да съществува.Опашка за захар, Москва, 1988

Опашка за захар, Москва, 1988Владимир Сергиенко/МАММ/МДФ/russiainphoto.ru

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest