Какво привлича чуждестранните туристи в Арктика?

Броят на хората, които искат да преминат теста за студ, расте всяка година. Според статистиката на регионалните власти туристическият поток от Азия е нараснал един и половина пъти за по-малко от година: почти 40 000 души са се насладили на мурманските красоти. Това са главно жители на Виетнам, Индия, Китай и Сингапур.

Каква е причината за нарастващия интерес? Как руската Арктика привлича жителите на топлите страни и защо туристите на Изтока я предпочитат пред модните курорти на Северна Европа? Туроператори от чужди държави, които се събраха в Мурманск на международната конференция „Арктически хоризонти“, ни разказаха за това, предаде ТАСС.

Северното сияние

За повечето азиатски туристи Мурманск е екзотичен град. Тук можете да видите сняг и да почувствате руските студове на собствената си кожа. Мнозина идват тук, за да сбъднат основната си романтична мечта – да видят Северното сияние. През последните години има толкова много желаещи, че става ясно: има нужда от специална програма. А сега на гостите се предлага да отидат на „лов“ за Северно сияние.

„Това не е гарантиран природен феномен. Като начало разглеждаме прогнозата за резки промени в температурата точно през нощта и вечерта. Има определени места, главно извън града: открити пространства без дървета, където можете да видите небето в цялата му прелест и съответно Северното сияние. Групата може да се мести от място на място. Организира се общ трансфер и туристите могат да се прехвърлят в регион извън Мурманск. Но като цяло е много висока вероятността да видим това невероятно явление от октомври до февруари“, каза ръководителят на Мурманския туристически информационен център Евгения Гавриленко.

Според властите Северното сияние привлича най-много хора от Китай. Малайзийците не са далеч зад тях, за които Русия стана много популярна дестинация за пътуване след Световното първенство през 2018 година.

„Хората в Малайзия сега търсят нови места за пътуване. В Русия туристите посещават най-вече Москва или Санкт Петербург, а северният регион е екзотичен. Що се отнася до моите впечатления, да видя Северното сияние е едно от големите ми желания. Ето защо, когато получих покана за Мурманск, първата ми мисъл беше: „Леле, мечтите ми ще се сбъднат!“ Така че сега се надявам да преживея и това“, казва Хелън Лим, ръководител на туристическа агенция за пътуване Sedunia Travel в Малайзия.

За Северното сияние в руската Арктика идват и хора от Сингапур. Това са основно млади двойки и семейства с деца. Възрастните хора са по-малко склонни да предприемат подобни пътувания – страхуват се от студа, казва Мери Кенг от Сингапур, директор на бизнес отдела в предприятието Chan brothers Company.

„Северното сияние – това явление не съществува в никоя друга страна в Азия, така че хората искат да го видят поне веднъж в живота си. И второ – бялата зима, нещо, което го няма в Азия, както и различни видове зимни активности. През 2017 г. нямаше туристи от Сингапур, през 2018 г. пристигнаха две групи, а тази година се очакват три пъти повече през декември, януари, февруари и март“, уточни Мери Кенг.

Екскурзия до съветското минало

Разбира се, не всички азиатски туристи идват в Мурманск, за да наблюдават искрящото арктическо небе. Виетнамците са склонни да идват тук, за да видят предмети, напомнящи за съветското минало. Един от шампионите по популярност е ледоразбивачът „Ленин“.

„След разпадането на СССР, поради икономически и политически причини, виетнамците имаха проблеми с получаването на руски визи. Но въпреки всички трудности, нашите туристи искаха да дойдат тук, където много от тях са учили и са прекарали младостта си. За хората на моята възраст, но и по-големи, Русия не е чужда държава, ние изучавахме руска литература, руска поезия. За тези, които са учили в Русия, е важно да видят туристически обекти, много от които са познати на виетнамците, като например ледоразбивачът „Ленин“. Всички тези имена са добре известни и много хора искат да ги видят със собствените си очи“, обясни Та Бит Ха, директор на националния турофис в Югоизточна Азия Visit Russia Asia.

Според него след като Русия стартира своята политика за привличане на туристи, мнозина искат да я посетят отново.

„За виетнамците Русия е позната дестинация за пътуване. Най-често те посещават столиците Москва и Санкт Петербург, но искат да научат нещо ново и да посетят уникални места. Мурманск, например, е възможност за пресичане на Полярния кръг. Сега насърчаваме зимните арктически програми: в Арктика е много студено и това е истинско предизвикателство за хората, живеещи в тропическите страни. Така че такива програми са начин да се тествате“, смята събеседникът на агенцията.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest