Общество

Какво представлява „умната“ кабина на Су-57?

Кабината на изтребителя от пето поколение Су-57 не е просто автоматизирана – тя сама решава каква информация да подаде на пилота в един или друг момент.

Този подход се нарича системна интеграция и повишаване на общата производителност на системите „човек-самолет“, съобщават от Обединената авиостроителна корпорация (ОАК).

„Благодарение на максималната автоматизация на процеса на пилотиране и бойно използване, стана възможно създаването на едноместен многофункционален изтребител. Теоретически летецът, след излитане и до заход за кацане, може изобщо да не се занимава с пилотирането, а да обърне внимание на търсенето и поразяването на цели. Въпреки че и този процес е достатъчно автоматизиан“, цитират от пресслужбата на ОАК думите на началника на отдела за кабини на ОКБ „Сухой“ Никита Дорофеев, пише „Российская газета“.

Необходимостта от обединяване на информацията идва от дефицита на пространство в едноместната кабина. Предвид достъпа до приборите за управление и обезпечаването на видимостта, площта на мултифункционалните монитори на Су-57 е ограничена. Въпреки това те предоставят на пилота нужния обем информация – точно този, който е необходим за даден отрязък от полета.

„Нашата задача е да направим летеца ситуационно осведомен, за да знае какво прави самолетът в настоящия момент. Това е баланс: от една страна, високо ниво на автоматизация, което позволява на системата „човек-самолет“ да изпълни поставените задачи, от друга страна – летецът трябва да контролира процесите, да знае какъв режим се изпълнява, как работят системите и какво ще се случи“, разказа Дорофеев.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest