Какво представлява TG 2, новият руски гладкоцевен „Калашников“?

„Стотната“ серия на автоматите „Калашников“ за подразделенията на спецназа се появи в магазините в гладкоцевен вариант за патрон от 366 ТКМ.

Концерн „Калашников“ създаде гладкоцевно оръжие с характеристики на боен АК. Новата пушка за цивилното население носи името TG 2 и е разработена за новия руски патрон 366 ТКМ.

Поглед към TG 2 отблизо

Kalashnikov Media

Очертанията на новия „Калашников“ изцяло копират АК-103 от 7,62х39-мм калибър. Разликата между двете винтовки се състои в боеприпасите. Ако първата карабина стреля със съветски 7,62х39-мм, то новият TG 2 е създаден за боеприпас 366 ТКМ.

„Куршумът в ТКМ е 1,5 пъти по-тежък от 7,62х39. Има добро спиращо действие и подхожда за лов на среден дивеч“, заяви пред Russia Beyond военният анализатор Дмитрий Сафонов.

Външните разлики на TG 2 от АК-103 се свеждат до предпазителя. Новата карабина има площ за бързи манипулации с оръжието и привеждане на автомата от безопасен в боен режим.Kalashnikov Media

„В класическата комплектация трябва да сваляте ръка от дръжката на пистолета, за да взаимодействате с предпазителя. В новата версия този ергономичен въпрос е решен“, отбеляза експертът.

В предната част на TG 2 е монтирана цев с планка „Пикатини“. Базовата версия е доста проста – без каквито и да било издутини, сложни технически решения или необикновени материали. Изпълнена е от ударостойчив полимер и позволява монтирането на минимален брой аксесоари на карабината – тактическа дръжка, фенер или лазерен целеуказател.

TG 2, както и АК-103, има сгъваем приклад, отново от удароустойчив полимер. Това е много удобна функция, която позволява намаляване на габаритите на оръжието. При това гражданският TG 2, за разлика от армейските автомати от линията „Калашников“, не може да стреля със сгънат приклад – още една мярка за безопасност при оръжието.

„TG 2 също има база за закрепване на всевъзможни прицели чрез скоби или за монтиране на допълнителни планки „Пикатини“. Пълнителят на новата карабина комбинира в себе си десет патрона“, добави аналитикът.

Юридически нюанси

Kalashnikov Media

Юридически TG 2 е гладкоцевно оръжие, което човек може да сe купи в първия ден след получаване на разрешително за оръжие. Технически цевта на оръжието е гладка и в него няма нарези до т.нар. „насадка Парадокс“.

„Това е неголяма част в цевта с дължина от 15 см, която вече има нарези и вече завърта куршума в целта. Тази „насадка“ стабилизира куршума и е достатъчна, за да стреля оръжието точно на разстояния като нарезно оръжие. Казано просто, получаваме гладкоцевно оръжие с бойни показатели на нарезно“, каза пред Russia Beyond професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Особеностите на руското законодателство предвиждат, че класически АК в Русия можете да си купите едва след изтичане на пет години на безупречно владение на гладкоцевно оръжие. Ако не искате да чакате пет години, стреляйки от оръжие с мощен откат на стрелбище, можете да си купите TG 2.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest