Какво представлява самолетът за далечно радиолокационно откриване и управление А-50?

Първите мащабни учения на екипажите на A-50 и Ил-76 стартираха в небето над Иваново.

Бойните разчети имат за задача да открият и съпроводят условен противник.

По време на ученията А-50 координира действията на военнотранспортния самолет Ил-76. Той се нарича „летящ щаб“, тъй като може да се използва за откриване и проследяване на въздушни и надводни цели. Освен това помага при управляването на войски на земята – комуникацията се поддържа чрез специален свръхмощен локатор. Той е разположен в горната част на фюзелажа на самолета и фиксира всичко на няколкостотин километра разстояние, пише ТВ „Звезда“.

В А-50 работят оператори на групите за бойно управление, като вземат решения, ръководени от указанията на техниката: електрониката проследява, открива и насочва към целта. Екраните показват всякакви въздушни обекти, както граждански, така и бойни.

Задачата на А-50 по време на учения е да работи не само с военнотранспортната авиация, но и с прехващачите, които излитат от летище „Хотилово“ в Тверска област. Той може да насочва всеки изтребител към всяка цел в продължение на няколкостотин километра: това може да бъде кораб, вражески самолет или дори ракета.

Летателно-тактическите учения се провеждат на територията на няколко региона едновременно. Самолетите за далечно откриване и управление A-50 и военнотранспортните самолети излитат от Иваново, а работата им в небето се извършва над Тверска, Ярославска и Ивановска области.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest