Какво представлява руският космически кораб „Союз“ – основният съперник на Crew Dragon?

Забелязахте ли, че новият пилотиран космически кораб на SpaceX постоянно се сравнява с руския „Союз“? Разказваме какво представлява той и защо му се обръща толкова много внимание.

Накратко, „Союз“ е съветско-руски космически кораб, който с едноименната ракета доставя хора на Международната космическа станция (МКС). Доскоро (до много успешното изстрелване на компанията на Илон Мъск на 30 май) това беше единственото средство за извеждане на астронавти в орбита. От 1962 г. насам!Sputnik

Да, вече почти 60 години летим на един и същи тип кораб. Явно не всички са били доволни от това и сега вече има избор, но нека не бързаме да се прощаваме със „Союз“.

Как се появява „Союз“?

Всъщност самият космически кораб „Союз“ е разработен за първата ракета-носител „Союз“, а тя от своя страна е само по-късна модификация на легендарната балистична ракета Р-7.Николай Зайцев/Sputnik

Разработена от Сергей Корольов, Р-7 е първата междуконтинентална балистична ракета в света и е замислена да носи термоядрени оръжия. Но тъй като не е много успешна като бойна ракета, тя стои на въоръжение само 8 години. Но се „преквалифицира“ – на нейна база се изгражда цялата космонавтика. През октомври 1957 г. Р-7, например, извежда в орбита първия спътник.Heriberto Arribas Abato (CC BY-SA 3.0)

Пред модификацията „Союз“ също стоят амбициозни задачи. Космическата надпревара между СССР и САЩ е в разгара си и е нужен нов космически кораб. Юрий Гагарин вече е излетял в космоса и Съветите започват да разработват програма за по-дълги полети, а именно – полет до Луната. Нужен е многоместен кораб, способен да се стикова в орбита.

През 1967 г. се извършва първият пилотиран пуск. Както знаем, тогава Съветският съюз не печели лунната надпревара, но космическият кораб „Союз“ твърдо и трайно влиза в арсенала, защото първоначално основната му разлика от предишните носители от типа Р-7 е системата за безопасно пилотиране. А именно: аварийната спасителна система, която се включва 15 минути преди старта и обезпечава сигурността на екипажа във всяка част от пътя в случай на авария.

Защо се използва „Союз“?

„Союз“ работи като „космическо такси“: освен руски, той доставя до МКС и чуждестранни астронавти според квоти, а може да транспортира и вода, храна, оборудване, както и да отвежда хора от станцията до Земята.

„Союз“ TMA-01MNASA/Sputnik

На борда на „Союз“ едновременно може да се намират не повече от трима души. От 2011 г., след закриването на американската програма Space Shuttle, и съвсем доскоро Русия бе монополист при доставката на екипажи в орбита.

Как изглежда „Союз“ отвътре?

Корабите от семейство „Союз“ се състоят от три части: приборно-агрегатен отсек, спускаем отсек и битов отсек. По време на изстрелването астронавтите са в спускаемия отсек, където е толкова тясно, че човек не може дори да се обърне.Андрей Шелепин/Sputnik

По-просторно е (но с 3,4 м дължина и диаметър 2,2 м) в битовия отсек, където се разполагат и товари за МКС. Тук се намира и санитарното отделение – космическа тоалетна. А за да се научи човек как да я използва, трябва да прочете ръководство от много страници (повярвайте ни, там всичко е много сложно).Сергей Пятаков/SputnikMaksym Kozlenko (CC BY-SA 4.0)

Корабът е модернизиран през всички тези години, но основно не външно, а вътрешно – обръща се внимание на системите за управление. Ето как изглежда една от по-късните модификации (2016) – „Союз МС“. И ако ви се струва, че всичко това е дяволски неудобно, прави сте.

„Когато за пръв път влязох в тренажора на ‘Союз’, забелязах, че моят американски колега пие болкоуспокояващи“, спомня си Андре Каперс, холандски астронавт от Европейската космическа агенция. „Попитах го защо ги пие и той отговори: ‘Скоро ще разбереш!’ Наистина в процеса на тренировка коленете ми започнаха да болят ужасно. Това е много некомфортен кораб.“

Защо Русия продължава да лети на „Союз“?

Роман Соколов/Sputnik

Но въпреки не особено удобната си планировка (космонавтите трябва да седят в поза с притиснати към ушите колене), „Союз“ си остава последната „крепост“ на „Роскосмос“ на пазара за космически пускове. Теоретично, замяната му ще бъде много по-удобният и просторен (до 6 души) кораб от ново поколение „Федерация“ (преименуван на „Орел“ преди година) – той е разработен още през 2009 година. Но „Федерация“/“Орел“ все още не е излизал в орбита.Роман Соколов/Sputnik

Въпреки това, дори ако „Роскосмос“ имаше втора пилотирана совалка, според конструкторите те нямаше да се откажат от „Союз“ толкова скоро. Той се утвърждава като меганадежден кораб и се смята, че именно надеждността е неговото основно качество. „Преживял“ е 150 успешни пуска. През дългата история на „Съюзите“ има само два драматични пуска и то в самото начало на неговото съществуване: през 1967 г. (космонавтът умира по време на кацане поради отказ на парашутната система) и през 1971 г. (космонавтите загиват по време на кацането поради разхерметизиране).

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest