Общество

Какво представлява руската национална носия

Как са се обличали руснаците в миналото? Представяме най-разпространените елементи на облеклото им.

  1. Мъжката носия

Ирина Баранова

Мъжката носия е била много опростена и е включвала само няколко основни елемента. Те са били общи за селяните и знатните богати хора, но заможните руснаци често са си шиели дрехите от по-скъпи материали, използвали са по-сложни кройки, а освен това са ги украсявали с камъни и са им правели впечатляващи шевици. 

Рубаха

Ирина Баранова

Риза, или както още са я наричали – сорочка. Тя е била ленена или памучна, с якичка или без, но най-често е имала вдигната якичка. Тази риза се е наричала косоворотка. Яката и краищата на ризата често са били украсени с красиви орнаменти. 

Пояс

Ирина Баранова

Ризата най-често е била запасвана с колан, който е можел да бъде от коприна или от вълна, а на краищата му са слагали пискюли.

Панталони

Ирина Баранова

Панталоните, или както още са ги наричали „порти“, са били със свободна кройка и са се прибирали с партенки или „онучи“.

Онучи

Ирина Баранова

Плътно парче плат, което се е омотавало на крака до коляното под обувките вместо чорапи.

Лапти

Ирина Баранова

Тези известни руски обувки са се плетели от брезова кора и са се връзвали с връв на крака около онуците.

Ботуши

Ирина Баранова

Теса могли да бъдат високи или едва покриващи глезена. Най-често са се правели от кожа.

Валенки

Ирина Баранова

Зимният вариант на обувки от сплъстена овча вълна.

Кафтан

Ирина Баранова

Връхна дреха за хладното време на годината. Има много разновидности на кафтани, те са били с различна дължина и са се шиели от различни материали. За топлото време през годината са се правели кафтани без яка от грубо сукно и са се наричали „зипуни“. Зиме са се носели „кожуси“ – кафтани от овча кожа, отвътре с козина. 

Шапки

Ирина Баранова

През зимата мъжете са носили шапка с три уши. Тя се е наричала „треух“ и е имала три ушета, които защитават врата и ушите и донякъде напомня на шапката ушанка, която се появява едва през XX век. По топло време руските мъже са носели малка кръгла шапчица „тафи“, нещо като еврейската кипа или тюбетейката.

  1. Женска носия 

Ирина Баранова

Женската носия е била малко по-сложна от мъжката. Дрехите на жените от заможните семейства, както и на мъжете, са се шиели от по-скъпи материали и са се украсявали богато. Освен това знатните жени са носели повече слоеве от дрехи и премяната им е можела да тежи до 20 килограма. Носиите на омъжените и неомъжените жени също са били различни на външен вид.

Рубаха

Ирина Баранова

В женската носия ризата е била бельо, правели са я от памук или лен, а богатите дами са си шиели ризи от коприна. Женската риза винаги е била дълга до петите. Момичетата са ги украсявали с богати бродерии. И макар орнаментите да не са виждали, те са пазели от уроки. 

Сарафан

Ирина Баранова

Дълга рокля без ръкави и основа на женската носия. И ризата, и сарафанът е трябвало да се пристегнат с колан. Върху сарафана често жените са носели огърлица или гердан.

Поньова

Ирина Баранова

В южните региони вместо сарафан най-често жените са носели пола. Поньова са обличали само порасналите момичета, което е било своеобразен знак, че за тях може да се пращат сватове.

Връхни дрехи

Ирина Баранова

Връхните дрехи са били най-разнообразни, но всички са били обединени от това, че са се закопчавали от яката до петите. Имало е например дреха, наречена „летник“ с много свободни ръкави и тя не е покривала стъпала. Жените са носели и „опашен“ – с дълъг ред копчета и цепки на ръкавите. Върху тези дълги дрехи жени са носели понякога кожени яки.

Душегрея 

Ирина Баранова

Душегрея е празничен елемент в женското облекло като жилетка, която се е слагала върху връхната дреха. Дизайнът и тъканите за ушиването ѝ са били най-разнообразни.

Шапки 

Ирина Баранова

Имало е много, много видове шапки. Нали знаеш, че омъжените жени винаги са покривали главата си и са скривали косите. У дома те са носели платнени шапчици –“повойники“ или просто са връзвали кърпа. Когато са излизали, са слагали „кокошник“ – шапка с твърда подложка на челото, а в почти всяка област тези „кокошници“ са имали свой дизайн. Били са или като гребени, или в цилиндрична форма. На тези шапки са окачвали и обеци. През зимата жените са носели кожени шапки, отгоре са слагали кърпи. 

Неомъжените момичета са слагали венчета с ленти, а изпод тях са се виждали косите им.

Обувки

Ирина Баранова

Селянките, разбира се, също са носели лапти с навуща и валенки. Освен това ботуши и ниски обувки, които са правели най-вече от кожа, а за по-богатите – от брокат и кадифе, с пищна украса. Токът се появява през XVI век и на женските, и на мъжките обувки.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest