Какво представлява новата „зенитка“ срещу дронове?

Тази машина създава щит от град от артилерийски снаряди, които разпръскват шрапнели във въздуха и създават непробиваем заслон срещу вражеските дронове.

В началото на 20-те години на миналия век в редиците на въоръжените сили постъпва нова зенитна самоходна установка – „Деривация-ПВО“.

Тази машина е създадена на базата на БПМ-3 и автоматичния модул АУ-220M, който произвежда до 120 изстрела в секунда с артилерийски снаряди с голям калибър.Боен модул АУ-220М

Боен модул АУ-220МVitaly V. Kuzmin/vitalykuzmin.net

„В комплекта боеприпаси влизат дистанционно детонирани и управляеми снаряди. Това означава, че зенитчиците могат да пуснат снаряд и да го детонират с едно щракване на ключ по време на полета или да коригират движението му във въздуха по хода на врага“, заяви пред Russia Beyond източник от военно-промишления комплекс, който пожела да остане анонимен.

В същото време той може да води битка и с малогабаритни цели на височина от няколкостотин метра.

„Дроновете се превърнаха в бич на нашата, но и не само на нашата, армия в Близкия изток. Бойците сглобяват дистанционно управляеми „вертолети“ от подръчни материали, прикрепват към тях бомби и изпращат цяло ято „терористи-самоубийци“, за да взривят скъпоструващи системи за ПВО или танкове и вертолети. Като цяло всяка техника, която струва милиони долари“, каза експертът.

Според него в отговор армията трябва да сваля евтини безпилотни летателни апарати с многомилионни ракети, тъй като на въоръжение няма пълноценна система, която да може „евтино и яростно“ да противостои на армия от дронове във въздуха. „За да се запази бюджетът, техниката и да се унищожат жужащите дразнители с бомби на борда, се създава „Деривация-ПВО“, добави той.

Характеристики на „Деривация“

2С38

2С38 „Деривация-ПВО“Vitaly V. Kuzmin/vitalykuzmin.net

Със скорострелност от 120 изстрела в минута, „Деривация-ПВО“ е способна буквално да пусне няколко десетки боеприпаси в един момент и незабавно да ги взриви, след което облак от поразяващи елементи ще „изтрие“ цялата армия от дронове от небето.

По отношение на обхвата на използване на боеприпасите, „Деривация“ е сравнима с натовските противотанкови ракети UMTAS с лазерно насочване, както и с коректируемите авиобмби Roketsan MAM-C и MAM-L, които се използват от турските ВВС в Близкия изток.

Една от особеностите на АУ-220M от „Деривация-ПВО“ е неговата модулност. Най-просто казано, той може да бъде инсталиран както на „тежка“ техника под формата на мощни многотонни гъсенични платформи или кораби, така и на бойни машини на пехотата от „третата“ серия или на разузнавателни машини БРМ-3K.

„Има и версия на АУ-220M за транспортна авиация. Тя позволява превръщане на Ил-76 или Ан-12 по бойна мощ в аналог на американския С-130 „Херкулес“. Комплектация на АУ-200M за военни транспортьори е изпълнена в калибри 30 и 105 милиметра“, каза източникът на Russia Beyond.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest