Какво представлява новата руска експортна бойна машина на пехотата?

Тази машина може да унищожава лекобронирани цели на дистанция от 4 км и дори да порази танк на разстояние от 8 км!

Руската компания „Уралвагонзавод“ в началото на октомври представи своята най-нова експортна разработка от парка си с бойни машини на пехотата – БМП „Манул“.Виталий В. Кузмин/http://www.vitalykuzmin.net/

Това е дълбока модернизация на бойната машина на пехотата от „третата“ серия (БМП-3М), която постъпи на въоръжение в руската армия през 2020 година.

„От новостите: на тази машина е реализирана рампа за десант от кърмата, усилена е защитата по бордовете и е поставен нов турбиниран двигател с 660 „коня“, заяви пред Russia Beyond професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Според него ключова новост в сравнение с руските БМП-3 е най-новата система за управление на огъня, която позволява на машината автоматично да разпознава цели, да ги прехваща на екрана на компютъра и да ги атакува на разстояние от 4 км.Виталий В. Кузмин/http://www.vitalykuzmin.net/

Главното оръжие на „Манул“ е 30-мм автоматично оръдие 2А42 с боезапас от 500 патрона с обсег на поразяване до 4 км. При попадение боеприпасът прави на решето лекобронирана техника и може да изведе от строя дори танкове с най-нова броня.

„Манул“ също така разполага със сдвоено оръдие с картечница ПКТ от 7,62х54-мм калибър с 2000 боеприпаса.

„Системата за управление на огъня на „Манул“ може да намери замаскирани цели в различни спектрални диапазони в пасивен и активен режим. Компютърът може с лекота да прехване обекта и да произведе автоматичен огън по посоката на движение на целта при команда от командира на машината. Също така апаратът има функция за дистанционно управление с дистанционен контролер“, добави Козюлин.Виталий В. Кузмин/http://www.vitalykuzmin.net/

Друга главна особеност на „Манул“ са противотанковите управляеми ракети „Корнет“ с обсег на поразяване до 8 км, които дупчат до 14-см хомогенна танкова броня.

Според експерта „Корнет“ към днешна дата е един от най-страшните противотанкови ракетни комплекси към днешна дата.

„На външния пазар „Манул“ ще се конкурира с американския БМП M2 Bradley. Нашата машина има по-добро въоръжение, тъй като „американецът“ е с 25-мм автоматично оръдие и остаряла противотанкова установка TOW. Нивото им на защита е съпоставимо: и двете могат да „поемат фронтални удари“ от 25 и 30-мм снаряди и да удържат изстрел от РПГ при попадане странично“, отбеляза експертът.

Както подчерта той, БМП M2 Bradley с „обвеса“ с динамична броня тежи около 30 т, което го прави далеч по-тежък от „Манула“. „Американецът“ при това може да превозва едва шестима десантчици, а „руснакът“ – до десетима.

„Шансовете за експорт на „Манул“ не са лоши. Когато приключи войната с коронавируса и пазарите се върнат към нормалния живот, ще видим на кого може да потрябва. На първо място от него ще са заинтересовани в Южна Америка, Африка и Югоизточна Азия“, отбеляза експертът.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest