Общество

Какво представлява най-точният руски пистолет?

По своята точност той е сравним със снайперските винтовки. Вярно, че по цена – също.

След въвеждането на санкциите през 2014 г. и забраната за директен внос в Русия на европейски пистолети CZ и Glock, руските оръжейници създадоха най-точния и скоростен руски пистолет до момента – ПЕ-10.

„Това оръжие е предназначено за стрелба на закрито. Не е подходящо за военни, тъй като при първото пробягване на „труден“ терен, плуване или търкаляне в калта, пистолетът ще стане неизползваем. Армията се нуждае от оръжия с надеждността на „Калашников“, за да издържат на температури от -40 до +40 и да работят дори в тропиците, дори в пустинята“, каза пред Russia Beyond военният анализатор Дмитрий Сафонов.kalashnikov.ru

Както той обясни, всички детайли и механизми на ПЕ-10 са много нежни и чувствителни. Така спусъкът на пистолета е сходен по чувствителност с тези при най-високоточните снайперски винтовки. „Той е къс, мек. Натискът не надвишава половин килограм. Това е направено, за да се увеличи скорострелността на оръжието, но силно намалява неговата надеждност при работа в бойни условия“, отбеляза експертът.

ПЕ-10 е първият руски пистолет, проектиран за мощния американски патрон .40 Smith & Wesson (10×21 мм). Това също е доста нестандартно решение за руските оръжия.

При това точността на ПЕ-10 също е сходна с тази на снайперско оръжие.

„Изпитателите твърдят, че при стрелба от ръка от разстояние десет метра куршумите падат на по-малко от три сантиметра един от друг. Създателите също така уверяват, че от разстояние 50 м дори слабо обучен човек може да порази мишена от 4х3 сантиметра“, добави Сафонов.https://www.youtube.com/embed/fHYmEUkbnds

Техническата гаранция на пистолета „Ефимов“ е около 50 000 изстрела. Това е няколко пъти повече отколкото при армейския „Яригин“, но половината от това на австрийския Glock 17 или CZ, които той трябва да замени.

В същото време друг съществен недостатък в сравнение с „европейците“ е цената. Базовата комплектация на пистолета струва непосилните 2800 евро. За гражданските оръжия това е нонсенс, тъй като в тази ценова категория попадат или оръжията по поръчка, или снайперските винтовки.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest