Какво представлява единствената подводна съветска картечница

Това оръжие е създадено, за да унищожава подводни диверсанти, които минират корабите.

То ефективно изпълнява функциите си по защита на съветските съдове до разпада на СССР.

Картечницата АГ-026 се появява на бял свят едновременно с автомата АК-74М в началото на 1970-те години. За разработката ѝ отговарят инженерите от ЦНИИТОЧМАШ, създатели на първия съветски пистолет за космонавти, за който можете да прочетете ТУК.

Оръжието е предназначено за въоръжаване на аквалангисти-диверсанти и бойци, които служат на ядрените подводници.

„Работата на автоматиката на картечницата се основава на отката на свободния затвор, който сам по себе си е лек затвор, кинематично свързан със зъбчато сцепление с масивни въртящи се маховици. Разбиването на капсулата се осъществява с ударник, неподвижно закрепен на огледалото на затвора“, каза пред Russia Beyond официалният представител на ЦНИИТОЧМАШ.

По думите на инженера от предприятието захранването на картечницата се осъществява от пълнител, в който патроните са разположени в затворена лента. „Автоматиката на картечницата е свободна, работи при натиск от водата на дълбочина от десет метра. При това скоростта на куршума под вода превишава скоростта на звука и съставлява 365 м/с“, отбеляза специалистът.Антон Новодережкин/ТАСС

Оръжието е направено в 5,66х39-мм калибър и всеки боеприпас представлява нещо подобно на тънка „игла“, създадена да пронизва морската вода и да се забива в своята цел.

Картечница АК-026 е доста тежко оръжие – с маса от почти 5 кг. Дължината на цевта ѝ е 585 мм, ширината на оръжието с кутията е 135 мм, а височината му е 243 мм.

Плюсове и недостатъци

„Дългоцевните пушки с „игли“ позволяват поразяването на цели под вода на разстояние от десетки метри. Те първоначално са създадени за бойци-аквалангисти, които патрулират около корабите или подводниците, за да защитават съдовете от вражески подводничари-диверсанти, които могат да минират дъното и да потопят съда“, заяви пред Russia Beyond професорът от академията за военни науки Вадим Козюлин.

По негови думи оръжието е създадено в епохата на противостояние на две системи и е предвидено на първо място за водолазите на Балтийския флот и Черноморския флот, които служат край границите на НАТО в Европа.https://www.youtube.com/embed/jfB-RYfoanI

„Преди разпадането на Съветския съюз на въоръжение във флота се намират хиляди кораби, които се охраняват денем и нощем, тъй като се опасяват от диверсия от страна на врага. Сега ситуацията е друга и масовото производство на такова оръжие в Русия не е необходимо“, отбеляза експертът.

Както той подчерта, на въоръжение във флота днес се намират единици картечници АК-026, а функцията им се изпълнява от малогабаритно оръжие.

„Днес на въоръжение на подводничарите стои АПС (специален подводен автомат), който изпълнява аналогични функции с АК-026, но е много по-ергономичен, по-лесен за производство и по-малък като габарити. С това оръжие разполага всеки от флотовете на Родината“, добави Козюлин.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest