Общество

Какво означават цветовите схеми на камуфлажа на руските изтребители?

В зависимост от предназначението си, руските изтребители имат различен камуфлаж. Палитрата и шарките на фюзелажа и крилете на самолета са специално разработени в конструкторските бюра, като всяка цветова схема има своите преимущества и предназначение.

За морската авиация е разработена отделна схема – маскировка за Военноморски флот (ВМФ). Наситеното тъмносиво затруднява визуалното локализиране на самолетите над водната повърхност, пише „Российская газета“.

„Днес в такива цветове са изтребителите-бомбардировачи Су-30СМ на авиацията на ВМФ на Русия и корабният МиГ-29К, които съставляват основата на авиогрупата „Адмирал на флота на Съветския съюз Кузнецов“, се казва в съобщение на държавната корпорация „Ростех“.

Схемата за маскировка на самолетите на Въздушно-космическите сили (ВКС) се състои от три нюанса на синия цвят и се нанася на многоцелевите изтребители Су-35, изтребителите-бомбардировачи Су-30СМ и учебно-тренировъчните Як-130.

„Предназначението на този камуфлаж е да усложни визуалното търсене на самолети на фона на небето във „въздушни схватки“ (dog fight) – близък въздушен бой“, информират от държавната корпорация.

Третата схема е деформираща. „В тези цветове може да се видят първите прототипи на Су-57 и Су-35. За разлика от маскиращите камуфлажи, деформиращата украска не крие изтребителя, но с използването на разноцветни геометрични фигури затруднява определянето на разстоянието до самолета и прицелването за стрелба от авиационно оръдие“, отбелязват от „Ростех“.

Най-„модерната“ схема за украска на самолети е пикселната, която до момента имат само най-новите изтребители Су-57. Особеното на камуфлажа е фалшив контур, който се нанася с тъмносива боя върху базов, светлосив цвят. Фалшивият контур напълно повтаря силуета на изтребителя, но поради по-малкия си размер и пикселни петна въвежда наблюдаващия в заблуждение и затруднява прицелването.

източник:

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest