Общество

Какво означава взаимното признаване на визите за Русия и Беларус?

Притежаването на виза на една от двете държави скоро ще ви позволява да посетите и двете!

През 2020 г. Русия и Беларус подписаха споразумение, в което се посочва, че чуждестранните граждани и хората без гражданство могат да влизат на територията на двете страни, ако имат валидна виза за една от тях. Но споразумението все още не е влязло в сила.

Споразумение от 2020

Legion Media

Тъй като Русия и Беларус работят на принципа на „Съюзната държава“, между двете страни са сключени множество споразумения, осигуряващи интеграция. Едно от тях, което може да заинтересува тези, които биха искали да посетят Русия, е споразумението, сключено през 2020 година. Документът гласи, че чуждестранните граждани и лицата без гражданство могат да посещават и преминават транзитно през Русия и Беларус, ако се снабдят с виза на една от страните. Това означава, че ако имате виза за Беларус, можете да посетите или да преминете транзитно през Русия, без да се налага да получавате отделна руска виза, и обратно.

Съответният закон е подписан от президента Владимир Путин през януари 2023 г. и е публикуван скоро след това. Въпреки това към момента на публикуване на тази статия той не е влязъл в сила. Според посолството на Беларус в САЩ всички процедури по прилагането на закона трябва да приключат до началото на 2024 година. Това означава, че в момента туристите все още трябва да получават отделни визи, за да посетят някоя от двете страни – руска виза за посещение на Русия и беларуска виза за посещение на Беларус.

Нюанси, които трябва да знаете

Legion Media

В случай че желаете да се възползвате от тази възможност, когато споразумението влезе в сила, трябва да вземете предвид няколко детайла.

Споразумението се отнася за визи, разрешения за временно пребиваване, постоянно пребиваване и документи за посещение на международно събитие.

Периодът на престой започва да тече от датата, на която сте влезли в една от двете държави. Например можете да пребивавате в Русия или Беларус в продължение на 90 дни съгласно визата си и решите да посетите Русия, а след това да отидете в Беларус. Не можете да прекарате 90 дни в Русия и след това да отидете в Беларус, тъй като разрешеният Ви период на престой е изтекъл.

Ако гражданите на вашата страна не се нуждаят от визи, за да посетят Русия и Беларус, можете да се движите свободно между двете страни. Ако гражданите на вашата страна се нуждаят от виза за Русия, но не се нуждаят от такава за Беларус или обратното – ще ви е необходима виза. Например албанците не се нуждаят от виза, за да посетят Беларус, но се нуждаят от такава, за да посетят Русия. Следователно на тях ще им трябва руска виза, дори ако влизат на територията ѝ през Беларус.

Разрешението за работа, визата за обучение, разрешението за временно пребиваване или за постоянно пребиваване в една от страните ви позволява да живеете, учите или работите само в страната, която е издала документите. С други думи, не можете да работите в Беларус с руско разрешително за работа и обратното.

Ако ви е забранено да влизате в една от държавите, не можете да влезете в нея през територията на втората държава. Например, ако ви е забранено да влизате в Русия, но можете да посещавате Беларус, това не означава, че можете да пресечете руско-беларуската граница.

Трябва да спазвате законите на страната, която посещавате.

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest