Какво означава „Турски поток“ за Европа?

Благодарение на новия газов маршрут, изграден през територията на Турция, руският газ може да стане по-достъпен за европейските потребители.

Изглежда началото на новата година е нахъсан старт за руските енергийни амбиции. След пускането на газопровода „Силата на Сибир“ (тръбата за Китай) през декември, на 8 януари лидерите на Русия, Турция, Сърбия и България официално откриха и газопровода „Турски поток“. Това е дългоочакван инфраструктурен проект за доставка на газ за Южна и Югоизточна Европа през Турция.

Краснодарски край, 23 юни 2017 г.
Краснодарски край, 23 юни 2017 г.Михаил Метцел/ТАСС

Голямата церемония в Истанбул обаче не беше началната точка за газовите доставки. Някои европейски партньори получиха първия газ малко по-рано: България започна да получава синьото гориво от 1 януари, а Гърция и Северна Македония – на 5 януари.

Пьотр Ковальов/ТАСС

Въпреки че стана обект на пореден кръг от американски санкции, „Турски поток“ все пак освобождава Украйна от бившите ѝ европейски партньори. Но какво може да донесе той на бъдещите си клиенти в Европа?

Ключови фигури

Турски поток се състои от две тръби с годишен капацитет от 15,75 млрд. кубометра газ всяка. Първата трябва да доставя газ до Турция, а втората – до партньорите на Балканите.

„Газпром“

930-км тръбопровод тръгва от компресорната станция „Русская“ край гр. Анапа до турското село Мидия, на 20-км от българската граница. България, Гърция и Северна Македония вече са свързани с линията, очаква се Сърбия да се включи в средата на 2020-те години, а Унгария и Словакия ще се присъединят съответно някъде през 2021 г. и 2022 година.

Михаил Климентиев/Sputnik

Шефът на „Газпром“ Алексей Милър също уверява, че запасите от газ на страната са достатъчни, за да снабдяват партньорите си по „Турски поток“ поне за период от 110 години.

По-добри цени, по-малко рискове?

„Доставките на руски газ през „Турски поток“ несъмнено ще имат голямо значение не само за икономиката на Турция и за Черноморския регион, но също така ще окажат положително въздействие и върху развитието на много южноевропейски страни и ще допринесат за подобряването на цялостната енергийна сигурност на Европа“, заяви Владимир Путин на официалната си реч в Истанбул.

„Газпром“https://www.gazprom.com/about/

Старшият анализатор на Центъра за анализи и финансови технологии Антон Биков смята, че глобалното търсене на природен газ ще продължава да расте през идните няколко десетилетия, а газът, който ще тече през газопровода „Турски поток“, ще се окаже по-евтин за Южна Европа от този, който минава през Украйна. „Те ще получат по-евтино гориво, което също на теория ще им позволи да станат по-конкурентоспособни и да повишат икономическата си производителност и да добавят печалби от транзит“, пояснява той.

„Газпром“

България и Сърбия вече огласиха потенциалните си финансови печалби от прехвърлянето на „Турски поток“, вместо покупките на газ през Украйна. Докато сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната може да получи изгода от $185 млн. годишно, благодарение на транзита на газ през територията си, „Булгаргаз“, най-голямата българска компания за дистрибуция на природен газ, очаква новият маршрут да ѝ позволи да спестява около $46,5 млн. годишно от транзитни разходи и да намали общата цена за средния потребител с 5%.

„Газпром“

Освен това европейските партньори ще избегнат рисковете от потенциални допълнителни „газови противостояния“ между Русия и Украйна, добавя Михаил Коган, ръководител на аналитичния център във Висшето училище за финансов мениджмънт.

„Газпром“

„Въпреки че успя да продължи договора си с „Газпром“ за транзит за Европа през идните 5 години, на Киев ще му се наложи да понесе директни загуби“, смята той. С изключение на Румъния и Молдова, Украйна вече загуби бившите си клиенти заради „Турски поток“, което значи $450 млн. годишни загуби.

автор: КСЕНИЯ ЗУБАЧОВА

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest