Какво означава руската поговорка „Ум като палата“

Как може един мозък да е голям като палата? Какво е дълбокото значение и тонът на тази фраза и кога я използват руснаците?

Руснаците са фенове на поговорките и умело боравят с тях в различни ситуации. Всеки чужденец, който иска да се научи да говори руски като местен и да разбира руснаците и тяхната „мистериозна душа“, трябва да знае поне основните поговорки.

Така че решихме да ви помогнем! Една от популярните поговорки е „Ума палата“ или „Ум като палата“. Буквално, това означава ум голям като палата.

Какво означава всъщност тази поговорка?

DNY59/Getty Images

Поговорката обикновено се използва за хора, които са много умни. „Той е невероятно умен“ спокойно може да се замени с „У него ума палата“ или „Той има ум палата“. Това означава, че въпросният човек е толкова умен, че в ума му може да се побере цяла палата. В миналото руснаците смятали, че размерът на главата и мозъка е показател за интелект. Колкото по-голяма, толкова по-добре!

Всъщност на руски „палата“ означава огромна зала, където се събират важни представители на политическия или военния елит. В миналото има и царски и чиновнически зали, така че на тези места има голяма концентрация на умни и образовани хора, които ръководят и решават съдбата на нацията.

На български тази поговорка лесно може да се замени с фрази от рода на „той е ходеща енциклопедия“.

Фразата „ум като палата“ обаче често се използва и в саркастичен смисъл – като подигравка към някого, който всъщност не е особено умен, но се прави на такъв. Или пък ако човек просто е направил нещо глупаво. И то без причина.

Скритият смисъл на поговорката

syolacan/Getty Images

В наши дни хората използват съкратени версии на повечето поговорки заради естествения процес на съкращаване на речта и изразите и стремежът на хората да се изразяват по-кратко и по-бързо. Така че пълната стара версия на идиома „ум като палата“ всъщност е: „Има ум като палата, но е загубил ключа“ или друга версия: „Има ум като палата, но му липсва разум“.

Това всъщност означава, че в тази палата не може да се влезе – така че тя е безполезна. Човек не знае как да накара мозъка си да работи правилно. Именно по този начин изразът получава отрицателната си конотация и започва да се използва в миналото за хора, които не се държат особено адекватно и разумно.

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest